Premijerka u januaru podnela vanrednu prijavu imovine 1Foto: EPA

Premijerka Ana Brnabić je u januaru ove godine podnela vanrednu prijavu imovine i prihoda uz napomenu da je tehnički nemoguće da se popišu sve parcele u Hrvatskoj koje je dobila u ostavinskom postupku.

Iz njenog kabineta su, povodom pisanja CINS-a, rekli za Danas da je u toj prijavi Ana Brnabić navela da su iste navedene u ostavinskom postupku iza njenog pokojnog dede.

U cilju što veće transparentnosti, u prijavi od januara, predsednica Vlade je, kako dodaju, zahtevala i mišljenje Agencije da li je potrebno da se podnosi prijava i za njenu partnerku Milicu Đurđić, iako napominju da zna da po zakonu to nije potrebno, ali da ukoliko Agencija ukaže da je to potrebno, predsednica Vlade će i tu prijavu dostaviti blagovremeno.

„Pred Agencijom za Borbu protiv korupcije u toku je postupak provere podataka iz Izveštaja o imovini i prihodima koji je predsednica Vlade podnela 24. jula 2017. godine, u skladu sa materijalnim pravom. Agencija je uputila određena pitanja koja su se odnosila na određene identifikacione podatke o imovini u Beogradu i u Hrvatskoj, na koje je ona obrazloženo odgovorila u roku to jest 10. oktobra 2017. godine. Dana 23. oktobra 2017. predsednica Vlade dobila je obaveštenje da je Agencija pokrenula postupak jer navodno nije prijavila određenu imovinu iz ostavinskog postupka u Hrvatskoj, iako je Ana Brnabić ostavinsko rešenje uredno i samoinicijativno dostavila Agenciji“, navodi su u obrazloženju premijerkinog kabineta.

Podneskom od 10. novembra prošle godine, prema nihovim navodima, premijerka je objasnila da nije popisala sve parcele već da je navela sva prava iz ostavinskog rešenja jer je „tehnički bilo nemoguće da prijavi sve pojedinačno, zato što forma izveštaja Agencije ne sadrži dovoljan broj polja za unos „pojedinačnih parcela“.

„Ostavinskim postupkom, premijerka postaje vlasnik zanemarljivih suvlasničkih udela na velikom broju katastarskih parcela (oko 100 parcela). Ona je tu pojasnila i da zemljište ne koristi ni ona, a ni bilo ko drugi jer je pogođeno efektima erozije i čije tačne granice i poziciju ne zna ni ona“, navodi se u odgovoru iz Nemanjine 11.

Predsednica Vlade, dodaju, nije dobila bilo kakvu odluku Agencije za borbu protiv korupcije.

„Ukoliko je odluka takva da se njoj izriče bilo kakva mera zbog tehničkih nemogućnosti da se unesu svi podaci, jer forma izveštaja Agencije to ne dozvoljava, Ana Brnabić ću naravno izjaviti žalbu na takvo rešenje“, ističu u odgovoru.

CINS je danas objavio da je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla meru upozorenja premijerki Ani Brnabić zbog neprijavljivanja dela imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari