Premijerka zadovoljna radom Vlade Srbije u prvih godinu dana uprkos izazovima 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je zadovoljna radom Vlade u prvih godinu dana i dodala da su dobri rezultati postignuti uprkos brojnim izazovima koji se odnose na pandemiju korona virusa, energetsku krizu i neprestane provokacije i napade na Srbe sa Kosova i Metohije.

„Uprkos ovim izazovima, a ova tri su bila najveća, ja sam zadovoljna rezultatima i mislim da i gradjani treba da budu. Sačuvali smo ekonomsku stabilnost, sačuvali radna mesta i čak povećali zaposlenost. Povećan je priliv stranih investicija, imamo rast plata i penzija, nastavili smo da radimo infrastrukturne projekte i započeli neke nove“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare povodom godinu dana rada Vlade Srbije.

Ona je ocenila da su ekonomski rezultati bolji od očekivanih i da su to potvrdile sve relevantne strane institucije.

Brnabić je rekla da su težišne oblasti na kojima je radila Vlada oblast zdravstva, borbe protiv organizovanog kriminala i mafije, nastavak evropskih integracija i razvoj ekonomije.

„Imali smo brojne izazove i teškoće, pre svega zbog pandemije koja se nije zaustavila iako su to mnogi očekivali. Jedina, ali velika razlika je to što sada imamo vakcinaciju, ali su izazovi i dalje ogromni i rastu brojevi zaraženih i u Srbiji i u svetu. Praktično paralelno sa tim započela je i energetska kriza nevidjenih razmera, koja se nadogradjuje na sve ono što je uradila pandemija. Tako da je udarac na ekonomiju bio ogroman i veći nego što se očekivalo“, rekla je ona.

Premijerka je rekla da su veliki problem predstavljali i ogromna nestabilnost i stalne provokacije, odnosno napadi na Srbe sa Kosova i Metohije.

Brnabić: Sebi zameram što se Vlada nije više bavila promocijom vakcinacije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sebi, lično, zamera što se Vlada Srbije nije više uključila u promociju vakcinacije.

„Zameram sebi, jer mi se čini da sam mogla više vremena da uložim u razgovor sa građanima i osmišljavanje akcija koje bi nam pomogle da razgovaramo sa mladima, posećujemo škole, fakultete, da imamo više kampanja, jer verujem da bi taj procenat (vakcinacije) bio bolji“, rekla je premijerka na konferenciji za medije povodom godinu dana rada Vlade.

Ona je rekla da je do danas 3.600.812 građana Srbije primilo prvu dozu vakcine protiv korona virusa, što je 55,7 odsto, drugu dozu primilo je 2. 2.873.488 osoba, odnosno 53,2 odsto i treću dozu primilo je 3.970.340 osoba – malo više od 18 odsto građana.

Brnabić: Bespoštedna borba protiv kriminala

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da su, za godinu dana rada vlade, postignuti izuzetni rezulati u borbi protiv svih vidova kriminala i naglasila da taj posao nije završen.

Brrnabić je na konferenciji za novinare rekla i da je Vlada, isporučila gradjanima ono što je i obećala – bespoštednu borbu protiv svih vidova kriminala.

Istakla je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao gradjanima da će država „ići na mafiju“ i da neće stati u toj borbi.

Dodala je da u Srbiji nema više mafijaških ubistava kao ni obračuna iz drugih država uvezenih kriminalnih grupa. Podsetila je da je do toga došlo pošto je u februaru uhapšen kriminalni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ona je rekla da je taj klan uhapšen u akciji policije i bezbednosnih službi, te da je procesuiran pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Prema njenim rečima, to što su oni radili je bio pokušaj državnog udara i ozbiljna pretnja po predsednika Srbije i njegovu porodicu.

„Rast BDP-a preko sedam odsto, dogodine rastu plate i penzije a smanjuje javni dug i deficit“

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti preko sedam odsto i Srbija će po tom pokazatelju biti najuspešnija, ili jedna od dve najuspešnije evropske zemlje.

Premijerka zadovoljna radom Vlade Srbije u prvih godinu dana uprkos izazovima 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

„Ovi pokazelji omogućavaju da dogodine bude nastavljen rast plata i penzija, uprkos teškim okolnostima u vreme pandemije korona virusa“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare povodom godinu dana rada Vlade Srbije.

Navela je da će plate u javnom sektoru u 2022. godini u proseku biti povećane oko sedam odsto, a penzije 5,5 odsto.

Ona je istakla da je kumulativni rast BDP-a Srbije od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, bio 18 odsto, a da je u istom periodu Hrvatska imala rast od sedam odsto, Severna Makedonija 6,6 odsto, Crna Gora 3,8 odsto, BiH 9,5 odsto, Albanija 11,4 odsto.

„Po platama smo 2012. godine bili medju najgorima u regionu, a danas imamo ubedljivo najveće plate, a do kraja godine verujem da ćemo prestići i jednu državu članicu EU, tako da počinjemo da se takmičimo u drugoj ligi“, kazala je premijerka.

Po njenim rečima, BDP Srbije će ove godine biti u vrednosti 52,4 milijarde evra, što znači da je za za nepunih 10 godina povećan 20 milijardi evra.

„Rastu direktne strane investicije, otvaramo nova radna mesta, dovodimo kvalitetne investicije i to je ono što dodatno vuče rast prosečnih plata koje će do kraja godine premašiti 600 evra, a 2025. godine iznositi oko 900 evra“, rekla je Brnabić.

Istakla je da je u Srbiji javni dug u vreme pandemije održan na nivou ispod 60 odsto BDP, dok je u drugim zemljama povećavan, a procene su da će dogodine biti smanjen na 58 odsto BDP-a.

Premijerka je podsetila da su tri paketa pomoći privredi i gradjanima u vreme pandemije bila u vrednosti više od osam milijardi evra, što je omogućilo privredni rast i bolji život gradjana.

Istovremeno su, kako je navela, nastavljena velika ulaganja u infrastrukturu, pogotovo u izgradnju puteva, kao i zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari