Goran Vesicfoto FoNet/Beoinfo

Bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić već uveliko vodi kampanju za poziciju ministra kulture u narednom sazivu Vlade, sudeći po njegovim objavama na društvenim mrežama u kojima navodi svoja dostignuća iz oblasti kulture tokom rukovođenja Beogradom.

Ime Gorana Vesića jedno je od tri kandidata koja su u opticaju za izbor na funkciju ministra kulture, kako je pisao Danas prema nezvaničnim informacijama iz više izvora.

Vesić se nalazi u najužem izboru za ovo mesto, pored Verana Matića, nekadašnjeg direktora TV B92 i predsednika ANEM-a, ali i još aktuelne ministarke Maje Gojković.

Vesić je za sada najaktivniji od troje navedenih, u nekoj vrsti kampanje za ministarsku fotelju u resoru kulture.

Vesić je prekjuče na svom Fejsbuk profilu naveo da je ručao sa direktorima ustanova kulture Grada Beograda i zahvalio im se za „divnu saradnju“ koja je trajala skoro devet godina.

– Posle devet godina sve ustanove kulture našeg grada su opremljenije i sa većim budžetom. Danas Beograd izdvaja za kulturu 6.6 milijardi dinara dok je 2013. godine izdvajanje bilo 4.8 milijardi dinara. Beograd je za manifestacije kulture izdvajao 2013. godine 50.1 milion dinara dok danas izdvaja 325.1 miliona dinara“, naveo je bivši zamenik gradonačelnika.

Osim ovakvog „oproštaja“ od jednog od gradskih resora, Vesić se „hvalio“ i svojim poduhvatima u drugim oblastima života u Beogradu, te nije isključeno da on ima pretenzije na premijersko mesto, kako se spekulisalo u pojedinim medijima.

Ipak, njegovi afiniteti prema sektoru kulture mogu se uočiti i iz prve objave nakon što je podneo ostavku na mesto beogradskog odbornika i zvanično napustio sve institucije Beograda.

Vesić je naime tada objavio fotografije kako sa revera sakoa skida „značku“ Beograda a stavlja značku sa simbolom ćirilice uz propratno objašnjenje da se za negovanje ćirilice on najjače zalagao u gradskim institucijama.

Ovo pitanje upravo je jedno je od onih iz delokruga ministarstva kulture. Od Vesića bi se na toj poziciji očekivalo i aktivnije bavljenje medijima, u čemu se, prema pojedinim procenama, nije snašla dosadašnja ministarka Maja Gojković.

Ipak, zbog pitanja medija ne treba zanemariti i mogućnost da na tu funkciju dođe Veran Matić, posebno kako bi se ispunili zahtevi EU da se naprave značajniji koraci u pravcu poboljšanja medijskih sloboda.

U svakom slučaju, više je nego izvesno da će Vesić dobiti neku funkciju i to u republičkoj vlasti, s obzirom da je teško zamisliti da bi podneo ostavku na odborničko mesto bez ikakve dalje perspektive, odnosno obećanja za neku višu poziciju.

Goran Vesić nije odgovorio na nedavne upite Danasa o eventualnoj budućoj funkciji koju bi dobio, niti je želeo da komentariše navode aktuelne premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić da se „niko“ pa ni Vesić „nije venčao za funkciju“. Brnabić je tada ipak nagovestila da Vesić neće ostati „kratkih rukava“ te je pomenula i mogućnost nekih drugih funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.