Pretnja praznom puškom ili je ne bi trebalo zanemariti? 1 foto medija centar

Od kad se priča o tome da je alternativa neizlasku na izbore i ponovnom bojkotu – revolucija, ja se nekako dvoumim oko razumevanja tih pretnji, ili su to možda upozorenja, vrag će ga znati. Mož’ da bidne da je to pretnja praznom puškom, al’ opet nije za preporuku zanemariti tu pušku. Niti je pametno pretiti praznom puškom, niti je pametno proveravati da li je puška zaista prazna – ocenjuje za Danas Srećko Mihailović, sociolog i istraživač javnog mnjenja.

Sagovornik Danasa je tako odgovorio na pitanje o izjavama opozicionih političara da, ako ne budu ispunjeni zahtevi opozicije unutar pregovora sa vlastima o izbornim uslovima, kao i ako bude usledila odluka da se ne izađe na izbore, jedini logičan sled je izlazak na ulice i organizovanje opšte narodne pobune – revolucije. Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, poslednji je u nizu opozicionih političara koji je izjavio da ako ne bude učešća opozicije i ovog puta na izborima – alternativa izborima bila bi revolucija, nemiri  i veliki protesti.

Na pitanje kako vidi takav ishod, veruje li u njega, kao i kako bi se, u slučaju da veruje, takav slučaj mogao da ostvari a potom i završi, sagovornik Danasa kaže da se dvoumi između dve istine koje se mogu „primeniti“ u odgovaranju na to pitanje.

– Jedna je „naučna“, a druga je „seljačka“. Jednu istinu je negde zapisala čuvena antropološkinja Margaret Mead: „Nikad nemojte sumnjati u to da mala grupa građana posvećenih određenom cilju može promeniti svet. Doista, to je jedino što ga može promeniti.“. A drugu istinu je izrekao moj komšija Miladin: „U redu je sanjati. Čovek ne može ništa protiv toga. Snovi ti dođu i odu, a neke i ne zapamtiš. Bolesno je pamtiti snove jer ne znaš šta oni znače i šta ti javljaju. Možeš ponekad da zvirneš u Sanovnik pa da vidiš o čem se tu radi” – ističe Srećko Mihailović.

Pretnja praznom puškom ili je ne bi trebalo zanemariti? 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kako dodaje, interesantno je uvideti i ko su političari koji govore o „buntu“ i koliko ih je, odnosno da li oni mogu sebe da okupe i izvedu na ulicu.

– Ako mogu, ja nikako ne bih proveravao realnost njihove najave. Uostalom, ako oni ne mogu, može On – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari