"Priča o diskriminaciji moje porodice se intenzivira": Mlađa ćerka Rade Trajković zadržana na aerodromu u Beogradu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Rada Trajković, savetnica ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, objavila je na svom Tviter nalogu da je danas na beogradskom aerodromu policija zadržala njenu mlađu ćerku Aleksandru pre nego što se ukrcala na let za London.

„Priča o diskriminaciji moje porodice se intenzivira: mlađoj ćerki danas je opet privremeno ograničena sloboda na beogradskom aerodromu pri povratku u UK. Ovoga puta nije joj dozvoljeno ni da koristi telefon i kontaktira konzularno odeljenje od pretnjom konfiskacije“, navela je Trajković, dodajući da je njena ćerka puštena nakon zadržavanja u maloj sobi.

Ona je navela da se u „maloj sobi“ čekao poziv MUP i BIA o tome da li njena ćerka treba da bude puštena ili ispitana kao ‘bezbednosno-interesantna’ osoba.

„Privatna građanka koja ne živi u Srbiji i ne bavi se politikom. Represija u Srbiji raste. Pa ako nekoga to interesuje…“, navela je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova.

Ćerka Rade Trajković izjavila je da je zadržana oba puta na ulasku i izlasku iz zemlje i da je ovoga puta bila pojačana kontrola.

„Ovo sam ja dok pokušavam da napustim svoju rodnu zemlju, Srbiju, kao običan stanovnik koji poštuje zakone, i da se vratim svojoj kući u Velikoj Britaniji. Zadržana sam oba puta – na ulasku i izlasku iz zemlje.

"Priča o diskriminaciji moje porodice se intenzivira": Mlađa ćerka Rade Trajković zadržana na aerodromu u Beogradu 2

Oba puta zbog pojačanih provera Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, samo zbog toga što je moja majka politički deisident i kritičar autoritarnog režima predsednika Vučića. Ovog puta bili su posebno gadni i nisu mi dozvolili da koristim telefon, niti da kontaktiram kunzulat Velike Britanije u Beogradu. Srbija se, nažalost, vratila u devedesete“, napisala je Aleksandra Trajković na Instagramu.

Podsetimo, Rada Trajković je i 23. marta objavila da joj je ćerka takođe bila zadržana na beogradskom aerodromu, pri izlasku iz zemlje, kada je krenula na kongres lekara.

I sama Rada Trajković je početkom marta, dva dana zaredom, takođe bila zadržana na beogradskom aerodromu.

Od kada je imenovana za savetnicu ministra u kosovskoj Vladi Aljbina Kurtija, koju su prethodno napustili predstavnici Srpske liste zbog spora oko registarskih tablica, Trajković je u decembru prošle godine bila bez obrazloženja dvaput zadržana od strane granične policije na prelazu Merdare – i prilikom ulaska u centralnu Srbiju i prilikom izlaska, više od 20 sati.

Trajković je u decembru prošle godine navela da je i njena ćerka, pri povratku u Veliku Britaniju, bila zadržana na beogradskom aerodromu više sati bez obrazloženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari