Pridobijanje saveznika za kosovsko pitanje 1Foto: FoNet/ Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastojao je da u NJujorku razgovara sa predstavnicima država koje bi mogle da odigraju veoma važnu ulogu u narednoj fazi pregovora o rešenju kosovskog problema…

… dok je glavni cilj šefa diplomatije Ivica Dačića bio da se susretne i sa predstavnicima manjih zemalja za koje se očekuje da će podržati stavove zvaničnog Beograda u nastavku dijaloga sa Prištinom, kažu za Danas stručnjaci za spoljnu politiku, komentarišući nastup srpskih zvaničnika na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u NJujorku.

Naši sagovornici ističu da je značajan segment susreta Vučića i Dačića na marginama navedenog skupa bio region, odnosno isticanje potrebe za jačanjem političkih i ekonomskih veza na Zapadnom Balkanu, te „misija šarma“ ministra spoljnih poslova, poput razgovora sa Amal Kluni i Ivankom Tramp.

Podsetimo, sa Amal Kluni, advokaticom i suprugom holivudskog superstara DŽordža Klunija, Dačić je razgovarao na skupu o slobodi medija, a sa Ivankom Tramp, kćerkom američkog predsednika Donalda Trampa, na skupu o verskim slobodama. Šef diplomatije je izjavio da je Trampova kćerka prihvatila njegov poziv da poseti Srbiju. Fotografije ministra Dačića sa sagovornicama u NJujorku postale su „hit“ na društvenim mrežama.

Igor Novaković, istraživač ISAC fonda, ocenjuje za naš list da je nastup Srbije u NJujorku „na neki način očekivan – preneta je poruka koja je postala standardna – ukidanje taksi kao preduslov za nastavak dijaloga, ali i naglašavanje želje da se problemi u regionu trajno reše“.

– Pokazana je i određena proaktivnost oko kreiranja regionalnog jedinstvenog ekonomskog prostora, koji je sada smanjen na Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, od početne ideje celog Zapadnog Balkana. To je ono što i Evropska unija želi da vidi. Vučić se, sa svoje strane, očigledno fokusirao na „ključne igrače“ za nastavak dijaloga Beograda i Prištine – Ameriku i Nemačku. Iskorišćen je momenat za susret sa novim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Robertom O’Brajanom, koji se može pokazati kao glavna figura za nastavak zalaganja SAD za konačno rešenje pitanja Kosova, ukazuje Novaković.

Prema Novakovićevom mišljenju, Dačićeva „misija“ bila je fokusirana na susrete sa predstavnicima uglavnom manjih zemalja.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković navodi za Danas da su srpski zvaničnici „jasno iskazali stavove – i o Kosovu i o regionu“ i da njihova retorika pokazuje da „naša država ne odustaje od ranije proklamovanih principa“.

– Vučić i Dačić su preneli sagovornicima u NJujorku da se Srbija snažno zalaže za pronalaženje rešenja za problem KiM, i da želi mir i stabilnost regiona. Ipak, to ne znači da će doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, jer to umnogome zavisi od sposobnosti i spremnosti Zapada da „pritisne“ Albance da konačno ukinu takse na srpsku robu, što je preduslov za nastavak pregovora, kaže Anđelković.

Dolaze Rama i Zaev

U jednom od svojih brojih TV uključenja za beogradske medije iz NJujorka Vučić je rekao i da uskoro u Srbiju „dolaze Edi Rama i Zoran Zaev, a to mi je velika ideja o zajedničkom tržištu prema EU i na tome ćemo da radimo“. Naveo je i da „sporazum s Prištinom može biti postignut za pet meseci, 50 godina ili nikad“. Nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao je da će ona sledeće godine posetiti Srbiju.

Vučić je primetio i da je „dobio više aplauza od afričkih i azijskih zemalja nego od srpske delegacije“ prilikom obraćanja učesnicima GS UN u četvrtak, rekavši da mu to „govori da su ljudi željni glasa hrabrosti“. Na početku boravka u NJujorku rekao je i da se nije video sa Hašimom Tačijem, jer se on šeta hodnicima neformalno kao i Vuk Jeremić, jede smoki i kokice, i tu su da budu viđeni.

Dačić sa Makronom

Ivica Dačić se poslednjeg dana boravka u NJujorku sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit. Kako je saopšteno, Dačić je čestitao Makronu „na odličnom govoru prilikom njegove nedavne posete Srbiji i preneo mu da je njegova poseta jedna od najboljih poseta nekog stranog zvaničnika u istoriji naše zemlje“, dok je Makron „rekao supruzi kako ministar ima dobar glas i da se divno proveo u Srbiji“. Francuski predsednik je, takođe, kazao da čeka da se završe izbori na Kosovu kako bi se uključio u rešavanje problema u dijalogu Beograda i Prištine i preneo je pozdrave Vučiću. Dačić je imao kratak susret i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je govoreći o predstojećoj poseti Srbije istakao da se „raduje tradicionalnom srpskom gostoprimstvu“. Ivica Dačić se nakratko sreo i sa novim visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepom Boreljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari