Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić najavio je u Luksemburgu da će u narednoj godini prioritet spoljne politike Srbije biti unapređenje regionalnih odnosa i označio jučerašnje potpisivanje Protokola o saradnji Luksemburga, Srbije i Crne Gore o transferu sistema Belex Fix kao korak u tom pravcu.


Srbija će u 2011. preuzeti predsedavanje u tri regionalne inicijative, podsetio je Jeremić, ističući da će „regionalna saradnja biti značajan deo naših diplomatskih kapaciteta“. On je zahvalio Luksemburgu na finansijskoj podršci Srbiji, kao i na angažovanju u njenom približavanju EU.

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom crnogorske diplomatije Milanom Roćenom i Jeremićem, rekao je da je već uspostavljena odlična saradnja s Beogradskom berzom i da će sada isti ovaj princip saradnje važiti i s Berzom u Podgorici. Aselborn je najavio da će za projekat transfera znanja i tehnologije za podgoričku berzu u naredne tri godine biti izdvojeno oko 670.000 evra.

Na sastanku trojice ministara u Luksemburgu bilo je reči i o izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu. „Tražio sam političku podršku Luksembuga i Crne Gore da se istraže navodi iz Martijevog izveštaja. Vrlo je važno da se ova istraga dovede do kraja. Ništa se ne sme gurnuti pod tepih“, naglasio je Jeremić.

Aselborn je rekao da je EU ocenila da se radi o ozbiljnom izveštaju i optužbama koje moraju biti ispitane, kao i da istragu treba brzo sprovesti, dok je Roćen naveo da će Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU, „slediti politiku Unije i po ovom pitanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari