Priština nudi Beogradu Asocijaciju plus za međusobno priznanje 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Pojedine zapadne države podržavaju razmenu teritorije u procesu Briselskog dijaloga između Prištine i Beograda i tokom rada na finaliziranju pravno obavezujućeg sporazuma.

Naime, kako Danas saznaje od dobro obaveštenih diplomatskih izvora iz Brisela – Francuska i Italija, zajedno sa Rusijom, podržavaju razmenu teritorije kao kompromisno rešenje Prištine i Beograda – jug Srbije za sever Kosova. Naspram, odnosno protiv takvog rešenja, međutim, stoje Nemačka i Velika Britanija. Kako kažu Danasovi diplomatski izvori, Sjedinjene Američke Države načelno su, takođe, protiv razmene teritorije, ali, tvrde oni, trebalo bi sačekati trenutak u kojem se Amerika uključuje u finale uspostavljanje dogovora Kosova i Srbije, i tek onda sagledati njene pozicije.

Nemačka i Velika Britanije, saznaje Danas, oštro su protiv promene granica na ovim prostorima i zastupaju stanovište da je Srbiji dovoljno otvaranje puta za članstvo u Evropsku uniju.

Kako nam prenose naši diplomatski izvori, u Briselu se vode istovremeno i razgovori na nivou zahteva i odgovora dve strane, koji se svode na već poznate pozicije, a to je da kosovski zvaničnici traže međusobno priznanje i promenu Ustava Srbije. Srbija zauzvrat traži sever Kosova za ovo kao kompromisno rešenje. Priština se, međutim, uveliko je poznato, tome protivi i nudi Asocijaciju srpskih opština – plus. Na pitanje kakve bi nadležnosti takve Asocijacije bile, izvori Danasa kažu da nadležnosti i uređenje ne bi ni po čemu bile slične onima koje ima Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Reč je o ponudi kosovske strane, gde bi Asocijacija plus garantovala prava u obrazovanju, opštinskoj administraciji i šumarstvu, a ono što je do sada bilo nepoznato javnosti odnosi se na to da bi Asocijacija srpskih opština dobila i kancelariju u Briselu.

O razmeni teritorije – jug Srbije za sever Kosova – govori se unazad duže od godinu dana, od kada je krenulo finale pregovora Kosova i Srbije i od kada su ispostavljeni jasni i oročeni zahtevi Beogradu da mora da okonča proces normalizacije sa Prištinom ako želi otvaranje puta u članstvo u Evropsku uniju.

Poslednji put kada su Sjedinjene Američke Države dale jasan odgovor o tome šta misle o razmeni teritorije, odnosno menjanju granica na prostoru Zapadnog Balkana, bilo je polovinom februara ove godine, kada je iz ambasade SAD u Prištine izdato saopštenje da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmenu teritorija, pozivajući Kosovo i Srbiju da budu „kreativne u pronalasku rešenja“. To je bila reakcija na nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je dan ranije na konferenciji za novinare sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom kazao da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da „budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis“. Na pitanje da li SAD podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj meri, američka ambasada je tada odgovorila da Sjedinjene Države ne podržavaju razmenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, ponovivši da sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rešenja.

Kako je Danas pisao, takođe, pre nekoliko meseci, kosovske i srpske vlasti bi verovatno uspele da se dogovore oko razmene teritorije, a o tome je predsednik Srbije uveliko vodio razgovore i sa kolegom iz Albanije – Edijem Ramom.

Albanci sa juga Srbije godinama unazad žive u dubokom siromaštvu i to područje je isto toliko dugo obeleženo kao najnerazvijenije u Srbiji. Imajući u vidu odnos srpskih vlasti i ovdašnjeg većinskog javnog mnjenja prema Albancima, takav podatak o nebrizi za manjinsko albansko stanovništvo nije iznenađujuć.

Sledeća runda početkom septembra

Sledeći sastanak predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, održaće se početkom septembra, izjavila je za prištinske medije portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, prenose prištinski i srpski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari