Prištinski mediji: Ko ima ovlašćenja za pregovore sa Srbijom? 1foto:www.president-ksgov.net

Predstavnici članica vladajuće kosovske koalicije tvrde da Ustav Kosova daje ovlašćenja predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da predstavlja Prištinu u dijalogu sa Beogradom, ali da je u tom procesu poželjan konsenzus, pišu danas prištinski mediji.

Vladajuća većina podržava Tačija u tom procesu i očekujemo da njegovo predstavljanje u dijalogu neće biti izazov za vladu, već će ojačati njenu ulogu, izjavio je poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beća.

Opozicione partije se slažu da je za konačnu reč o dijalogu sa Srbijom nadležan parlament, ali im nedostaje koordinacija.

Pokret Samoopredeljenje je najavio akciju čiji je cilj ostvarenje konsenzusa, uprkos različitim stavovima Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Mada su male šanse da će biti ostvarena Tačijeva želja o stvaranja politički jedinstvenog pregovaračkog tima, vladajuće stranke pokušavaju da privuku bar DSK za učešće u, kako tvrde, poslednjoj fazi dijaloga sa Beogradom.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je nedavno održao sastanak sa liderom DSK Isom Mustafom.

Prema rečima Mustafe, tema razgovora je bio dijalog sa Srbijom, ali DSK insistira da ulasku u završnu fazu dijaloga moraju prethoditi izbori na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari