Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje još nije konstituisano 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Iako je Ministarstvo kulture i informisanja donelo je rešenje o imenovanju članova Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, to telo još nije konstituisano jer fali još jedan član. Očekivanja su da će do konstutuisanja doći do kraja novembra.

Rade Veljanovski, kojeg je u to telo predložila grupa organizacija u kojoj su SDS, Nova stranka, Jedan od pet miliona, Demokrate Srbije, Građanski demokratski forum, Nova Srbija, za Danas navodi da je problem u jednom članu kojeg treba da imanuje grupa stranaka koja je učestvovala u međustranačkom dijalogu sa stranim posrednicma a u kojoj su SSP, DS, NS, PSG, ZZS, PZP, NDMBG.

Oni to nisu uradili.

Prema sporazumu iz dijaloga, to telo treba da ima 12 članova. Šest predlaže REM, šest opozicija. Od toga tri oni koji su bili u dijalogu sa evroparlamentarcima i tri oni koji su učestvovali u dijalogu bez stranaca, pojašnjava Veljanovski.

– Ako oni to ne budu uradili, a imam utisak da neće, to ne bi trebalo da bude problem. U ovom trenutku to telo niti je definitivno izabrano, niti je konstituisano, niti je moglo da ima nijedna sastanak. Dobio sam informaciju lično od Ivice Dačića (presednika Skupštine i fasilitatora oba dijaloga) da bi to trebalo da se dogodi do kraja novembra. Odgovorio da mu da tako propuštamo još jedan mesec, što nije dobro. Moramo da budemo svesni da vlasti odgovara da vreme prolazi, jer sada nemamo šanse da se ispuni da imamo bar šest meseci normalnog rada i kontrole ponašanja medija pre izbora – objašnjava Veljanovski.

Upitan hoće li članovi REM „dozvoliti“ normalan rad tog tela, on odgovara da nemaju članovi REM šta da dozvole ili ne.

– Šta tu mogu da urade predstavnici REM? Oni će verovatno biti spremni da sve to koče. Mi ćemo se držati onoga što piše u sporazumu koji je postignt i naših zakona koji uopšte nisu loš. To ću probati, jednom, drugi put, treći i pet put i insistiraću na tome. I svaki put ćemo obaveštavati javnost šta se dogodilo posle tih insistiranja, šta je REM priohvatio ili ne. I na kraju krajeva, ako ne bude ništa prihvaćeno i ako ne bude moglo, budući da se ne može glavom kroz zid, ja ću se povući iz toga i pretpostavljam da će se i ostali povući. Jer naravno da nećemo da radimo posao koji nema smisla. Ali mislim da ima smisla probati – kaže Veljanovski.

Koji je, kako navodi, dobro upoznat sa situacijom i u RTS, RTV i u REM.

– Tamo ima onih koji su poslušnici vlasti i rade po diktatu vlasti. Ali ima i onih koji ne znaju taj posao, ali i onih koji znaju ali ne mogu jer ima se ne dopušta. Mi sve to treba da sagledmao i pohvatamo konce i probamo da se situacija promeni. Ako uspemo uspeli smo. Uverem sam da se medijaka i politička situacija, kao i izborni uslove moraju menjati korak po korak i tom mali korakom – ukazuje Veljanovski.

On misli da je „sramno“ to što je predsednik SSP Dragan Đilas rekao da su se evroparlamentarci sramno poneli, budući, kako je naveo, da su upravo Đilas, Vuk Jeremić, predsednik NS i Zoran Lutovac, predsednik DS, lansirali priču o dolasku evroparlamentaraca sa kojima su bili u stalnom kontaktu.

– Oni nisu hteli da komuniciraju ni sa ostatkom opozicije, niti da pišu zajedničku platformu nego su stalno govorili da će doći evroparlamentarci. I kada su oni došli i ništa nisu prihvatili iz njihove platforme, oni su im sad krivi – zaključuje Veljanovski.

Za članove privremenog nadzornog tela za praćenje medija, na predlog REM-a, imenovani su predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić, član Saveta REM-a Milorad Vukašinović, izvršna direktorka REM-a Rajka Galin Ćertić, generalni sekretar REM-a Milan Todorović, načelnik službe za nadzor i analizu programa emitera REM-a Stevica Smederevac, analitičar projekta u REM-u Srđan Miljković.

Osim Veljanovskog, ispred koalicije NADA je Zdravko Veselinov, ispred Dveri Milorad Marinković, kao i Peđa Milosavljević ispred pokreta Dosta je bilo, kao i Stevan Ristić ispred Stranke moderne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari