PRL: Novi set izbornih zakona nastavlja gušenje političkih prava i sloboda 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO

Partija radikalne levice (PRL) saopštila je danas da novi set izbornih zakona koji je pred Skupštinom Srbijeja „do apsurda dovodi uticaj novca u izbornom procesu“ i nastavlja gušenje političkih prava i sloboda u Srbiji započeto donošenjem Zakona o političkim strankama 2009. godine.

„Kao što je tadašnji režim propisao da se politikom mogu baviti samo oni koji imaju novca da pribave 10.000 overenih potpisa, sada se građanima onemogućava i učešće u lokalnoj politici“, navodi se u saopštenju.

PRL navodi da novi Zakon o lokalnim izborima poskupljuje i otežava, umesto da olakša i pojeftini, proces prikupljanja potpisa za izborne liste.

„Dosad ste skupljali i plaćali po 30 potpisa za svakog kandidata na listi i morali da imate minimum trećinu kandidata od broja odbornika u skupštini, a sada je po veličini mesta propisan jako visok broj potpisa koji treba da prikupe sve izborne liste bez obzira na to koliko kandidata predlažu“, dodaje se u saopštenju.

PRL kao primer navodi da je do sada na izborima za gradsku skupštinu u Beogradu mogla da se preda lista sa 37 kandidata sa 1.110 potpisa, dok novi zakon predviđa da je potrebno prikupiti 3.000 potpisa, gotovo kao za listu sa 110 kandidata, koliko ima i odborničkih mesta u skupštini grada.

U saopštenju se dodaje da je obrazloženje vlasti za takve nove propise da „ne treba svaka šuša da izađe na izbore“, ali da se „ispod tog argumenta krije prezir prema demokratiji, strah od samoorganizovanja građana, novih političkih ideja i snaga koje bi mogle da narastu od lokalnog do republičkog nivoa i uzdrmaju im tlo pod nogama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari