Profesor Jović: U Srbiji izrazit problem s demokratskim kapacitetom vlasti 1Foto: Medija centar

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović smatra da u Srbiji postoji izrazit problem sa demokratskim kapacitetom vlasti.

„Moje kolege koje o tome pišu upozoravaju na taj trend porasta autoritarnosti, na smanjenje polja za alternativne vizije. Vidimo to iz neorganizovanosti opozicije, na primer u Crnoj Gori opozicija dođe na vlast i vidi se da je nezrela. Jer vlast koja je toliko dugo monopolisala politički prostor da oni ne mogu da se snađu“, poručuje Jović.

Govoreći o odnosu Srbije i Evropske unije, Jović poručuje da su u fokusu dve stvari.

„Jedna je spoljna politika prema ratu u Ukrajini, pitanje sankcija, a druga je pitanje sporazuma u odnosu na Kosovo. I jedno i drugo je važno EU, Kosovo jer ima jedan broj zemalja u EU koje ga ne priznaju. To je pitanje od velike važnosti i za SAD, koje su stajale sve vreme iza stvaranja kosovske nezavisnosti i stvorile su situaciju koju ne mogu same da razreše“, kaže Jović.

Kako pojašnjava, „Srbija pokušava da bude nevidljiva“ i to je normalna strategija za zemlje koje ne žele da budu u fokusu pažnje velikih i potencijalno protivničkih organizacija.

„Ali je veoma teško izbeći odgovor. Imamo koordinisanu akciju u kojoj učestvuju Nemačka, Francuska, Italija i ljudi koji govore u ime EU, tražiće jasan i precizan odgovor. Nisam siguran da je odgovor Srbije jasan, ni odgovor Kosova nije univerzalno prihvaćen na Kosovu. Mislim da Srbija pokušava da vozi slalom tražeći put između opasnosti, možda ni nema mogućnosti da dođe do cilja“, kaže profesor.

Smatra da su u evropskom predlogu za Kosovo učinjeni određeni ustupci – u vezi sa Zajednicom srpskih opština i pravoma Srba na Kosovu i SPC.

„Kad se govori o dve odgovorne strane i dve krive strane to je korak napred u kome je ranije Zapad stajao na strani Kosova i Beograd krivio za probleme, ne samo na Kosovu. To jeste korak napred. Meni nedostaje u predlogu evropska dimenzija. Dosad je bila neka pretpostavka da bi moglo doći do nagovora Srbije da prihvati sporazum a da dobije ulazak u EU, to nismo videli u ovom predlogu, on ostaje na pola puta nažalost“, rekao je Jović.

Kaže i da je kritičan prema politici EU i dodaje da je pogrešila kada nije odlučnije otvorila vrata Zapadnom Balkanu.

„Prilika je propuštena i imali smo pad. I u EU i u Srbiji, gde su se pojavilie snage za koje se mislio da su poražene 5. oktobra. Ako se sada opet propusti prilika u seldećih 20 godina ćemo da imamo još lošije sisteme“, istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari