Propagandni pamflet vlade RS za dnevnopolitičke potrebe 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Izveštaj komisije Vlade Republike Srpske o Srebrenici ima oko 1.000 strana ali se u odeljku o dokumentima koji su korišćeni navodi svega 44 originalnih dokumenata.

Nema podataka da li je bilo ispitivanja preživelih ili rada u arhivama. Korišćena literatura je velikim delom politički obojena sa očiglednom polaznom pretpostavkom da u Srebrenici nije bilo genocida ili da je opresija nad srpskim stanovništvom u Bosni permanentna istorijska činjenica. Takođe, literatura je uglavnom na srpskom jeziku a nije poznato da li predsednik komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf ili neki drugi član komisije govori srpski jezik, sa izuzetkom Marije Đurić – ocenjuje za Danas psiholog i političar Žarko Korać izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, koju je formirala Vlada Republike Srpske.

Zaključak izveštaja predstavljenog prekjuče u prostorijama Udruženja novinara Srbije glasi – ni pojedinačnog zločina genocida, ni genocida uopšte, nije bilo u Srebrenici.

Prema rečima našeg sagovornika, teško je shvatiti zašto se navode imena svih osuđenih pred Haškim tribunalom i u kakvoj je to vezi sa istraživanjem događaja u Srebrenici, osim ako se čitaocu ne sugeriše da je to „antisrpski sud’.

– Zanimljivo je da se u izveštaju komisije raspravlja o pravnim aspektima deklaracije o genocidu UN a samo jedan član je pravnik, Marcus Goldbach, što je skoro neverovatno.

Srpski član komisije je profesorka anatomije. Najzanimljivija je zapravo biografija predsednika komisije Gideona Grajfa. On ima nesumnjivo iskustvo i radove posvećene Holokaustu tokom Drugog svetskog rata. Ali poslednjih godina skoro isključivo se bavi Holokaustom u Jugoslaviji.

Pritom predstavlja jednog od najizrazitijih istoričara revizionista na našem jeziku. Ne poznaje najverovatnije naš jezik, nema podataka da je ikada radio u nekoj od naših arhiva (Srbija, Hrvatska, BiH) i nema podataka da ima ikakav kontakt sa našim istoričarima koji se bave genocidom kao dr Milan Koljanin ili dr Olga Pintar – ističe Korać.

Kako podseća, predsednik komisije je organizovao izložbu Vlade Srbije o Jasenovcu u zgradi UN, koja je naišla na zvaničan protest Hrvatske zbog, kako je navedeno, „iskrivljavanja istorijskih činjenica“. Izdao je knjigu i više tekstova o Jasenovcu koje uglavnom slede stavove zvanične politike u odnosu na taj logor sa cifrom broja ubijenih koja je osporena poslednjih decenija od strane više demografa i istoričara kao u velikoj meri nedokazanoj – kaže naš sagovornik.

Žarko Korać kaže i da je moguće da Gideon Grajf zaista veruje u ono sto piše.

– Meni njegovi tekstovi o našem regionu deluju kao amaterski istorijski radovi čoveka koji se nikada nije bavio proučavanjem naših arhiva i zato čini stvarnu štetu proučavanju genocida. I često piše onako kako očekuju oni koji naručuju njegove radove – smatra naš sagovornik.

Iako ljudski životi nisu nešto oko čega treba licitirati, dodaje Korać, izveštaj komisije vlade Republike Srpske ne osporava samo kvalifikaciju događaja u Srebrenici kao genocida, vec i znatno umanjuje broj žrtava.

– Tamo se nalaze i izrazito političko propagandne tvrdnje o tome da je vojno zauzimanje Srebrenice praktično bilo nužno. I to je suština – izveštaj komisije nije nikakva ozbiljnija studija tih tragičnih događaja. To je propagandni pamflet vlade Republike Srpske za dnevno političke potrebe. Nadam se da su pisci bar bili dobro plaćeni za svoj posao – zaključuje Žarko Korać.

Danas je pokušao da dobije odgovore na pitanja o tome koji su motivi i smisao rada ove komisije, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista, niko nije odgovorio na upit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari