Protest građana na Bistričkom mostu: "Evropo, pucaju po nama" (VIDEO) 1Printskrin Kosovo onlajn

Više stotina građana Zvečana i Severne Mitrovice učestvovalo je danas u protestnoj šetnji na koju je pozvala Marina Jovanović, supruga Milana Jovanovića, na kojeg su pripadnici kosovske policije pucali na Bistričkom mostu u ponedeljak uveče.

Protest je završen oko 15 sati potpisivanjem peticije za povlačenje Kosovske policije sa Severa Kosova „Idite odavde“ i to u neposrednoj blizini policijskog punkta.

U blizini protesta, nalazili su se, kako su javili izveštači portala Kossev i Kosovo onlajn, policijski punkt i baza KP. Skup se zvršio mirno.

Građani su u protestnoj šetnji prošli glavnim putem Zvečan-Raška i nose transparente na kojima piše „Idite odavde“, „Evropo pucaju na nas“, „Ovde vam nije mesto“. Kretali su se ka Bistričkom mostu, na kom je ranjen Milan Jovanović.

Na čelu kolone bila je Jovanovićeva supruga.

Kako su rekli okupljeni građani, došli su na protest zbog hapšenja Srba, pucanja na njih i svega čemu su izoženi Srbi tokom prethodnih godina.

„Idite odavde“, „Ovde vam nije mesto“, „Evropo, pucaju po nama“, „Stefan, Miloš, Miljan, Milan, koje sledeći“, ovo su poruke na transparentima koje su nosile  žene na početku kolone, koja se kreće prema jedinici specijalne policije.

Informaciju o protestu je na svojoj privatnoj FB stranici saopštila supruga ranjenog M.J. iz Žerovnice – M.M.J, koja je istim rečima pozvala prethodno na ovaj protest.

Među okupljenim su bili i prvaci Srpske liste, Goran Rakić, Igor Simić i Milan Radojević.

Saobraćaj je bio u prekidu.

Na putu ispred Bistričkog mosta iz pravca Zvečana, prostestna kolona je naišla na postavljen policijski kordon od 10 policajaca. Oni nisu bili u uniformama specijalne policije. Kod nekih od njih, međutim, vidljivi su panciri, dok pojedini policajci imaju raskopčane jakne i pancirni prsluci se ne vide. Takođe, ne vidi se drugo oružje osim pištolja i ne nose šlemove, ili opremu.

Iza policajaca, pored puta parkirano je jedno patrolno policijsko vozilo.

Vidljiva su i dva vozila EULEX-a.

U jednom momentu, na oko 500 metara od policijskog punkta kod Bistričkog mosta, policija je pokušala da zaustavi građane.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, pregovori su trajali 10-15 minuta i šetnja je nastavljena tako što uz kolonu građana ide i dvadesetak policajaca.

Kolona je zaustavljena kod punkta kod koga su građani montirali sto na kome je organizovano potpisivanje peticije, kojom se traži povlačenje svih specijalnih jedinica policije sa severa.

Kako prenosi Kossev, potpisivanje peticije „Idite odavde“ biće nastavljeno u narednim danima na Severu Kosova.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Online (@kosovo_online)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari