Protest „Požega protiv nasilja“ sutra na Trgu slobode: Policija traži licencirano obezbeđenje skupa 1Raniji protest "Požega protiv nasilja"/Foto: Privatna arhiva

Protest „Požega protiv nasilja“ održaće se u četvrtak, 8. juna, od 18 časova na Trgu slobode u tom gradu.

Na taj skup građane su pozvali udruženja Inicijativa za Požegu i Zaštitimo Dobrinju i okolinu, kao i Demokratska stranka u Požegi ali, kako ističu,“oni nisu organizatori tog okupljanja“.

Navodeći da je mnogo Požežanki i Požežana učestvovalo na svim mirnim građanskim protestima „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu kaže da je, nakon poslednjeg takvog skupa, lokalni odbor SNS reagovao teškim diskvalifikacijama, za koje navodi da su  „svojstvene njihovim partijskim kolegama u Narodnoj skupštini – Jovanovu, Bakarecu i Orliću“.

Protest „Požega protiv nasilja“ sutra na Trgu slobode: Policija traži licencirano obezbeđenje skupa 2
Bogdan Radovanović/Foto: Privatna arhiva

„Umesto da poštuje to što nastojimo da budemo kulturni i korektni, da razmotre predloge i rešenja koja nudimo, lokalna vlast nas najprizemnije vređa. U saopštenju odbora SNS navode ,,kulminaciju mržnje“, ,,bolest koja im je svojstena“, ,,monstruoznost sa ciljem nasilne promene vlasti“ i slično“, kaže za Danas Radovanović.

On dodaje da je „indikativno i to što su „nadležni u policijskoj stanici u Požegi, za odobrenje tog skupa, naprasno zahtevali licencirano obezbeđenje, koje treba dodatno da se plati, iako to“, navodi, „nije predviđeno nijednim članom Zakona o javnom okupljanju“.

„Svi znaju koliko smo do sada organizovali javnih okupljanja, tribina, događaja i protesta i ni na jednom nije bilo problema“, podseća naš sagovornik.

„Okupljanje u četvrtak je reakcija na sve navedeno ali, pre svega, želeli smo da omogućimo mladim ljudima, učenicima i studentima, koji dostojanstveno koračaju Beogradom svakog petka ili subote, da se slobodno izraze u svom gradu sa porukom ljubavi i demantuju blasfemična saopštenja požeških vlastodržaca“, pojašnjava Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu.

Protest „Požega protiv nasilja“ sutra na Trgu slobode: Policija traži licencirano obezbeđenje skupa 3
Mišo Marković/Foto: N. Kovačević

I Mišo Marković, predsednik požeškog odbora Demokratske stranke, navodeći da je ta stranka „pozvala na okupljanje, ali da nije organizator tog skupa“, kaže da protest u tom gradu „predstavlja odgovor građana na sve oblike nasilja, pa i onaj iz saopštenja lokalnih naprednjaka“.

„Već duže vreme, kad god je krizna situacija, lokalni naprednjaci se oglašavaju i predstavnicima opozicije se obraćaju najgorim rečima, nazivajući ih bagrom, lešinarima i drugim uvredama“, dodaje za Danas Marković.

„Na takav način“, ističe, „nikada i niko iz OO DS nije se obraćao političkim konkurentima u Požegi“, a potom poručuje da je „stanje u zemlji posledica verbalnog i svakog drugog oblika nasilja“.

Obratite se MUP-u Srbije  

Danas je pokušao da, u požeškoj policiji, dobije objašnjene zbog čega traže licencirano obezbeđenje za taj skup, ali nam je rečeno da oni ne mogu da govore za medije i da se za sve informacije, pa i tu, obratimo Službi MUP-a Srbije za saradnju sa medijima.

Protest u Užicu

Istog dana, 8. juna, ali u 19 časova, ispred užičke skupštine, najavljen je  protest „Užice protiv nasilja“ na koji su građane pozvali predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Zeleno-levog fronta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari