Manojlović: Protesti protiv Rio Tinta pokazali da građani odlučuju u kakvoj će državi živeti 1Foto: FoNet/ Ana Paunković

Direktor kampanja pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović ocenio je danas, povodom dvogodišnjice protesta protiv projekta kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, da su ta okupljanja pokazala da građani odlučuju u kakvoj će državi živeti.

Manojlović je podsetio da je taj projekat stopiran ali i upozorio da postoje najave da bi ipak moglo doći do iskopavanja litijuma u dolini Jadra.

„Činjenica je da je dobijena bitka i da plodove te bitke i dalje ubiramo. Jadar je i dalje onakav kakvog ga je priroda dala, i nemamo raseljavanje i ekološke izbeglice što je plan nekih“, rekao je Manojlović za televiziju N1.

Upitan šta se dešava sa narodnom inicijativom za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, koju je pokret Kreni-Promeni ranije podneo Skupštini Srbiji, Manojlović je rekao da je ona „protivzakonito“ u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

„Inicijativa je zarobljena u RIK-u ali je time izvršena jedna vrsta državnog udara. Krađom ili sklanjanjem narodne inicijative Aleksandar Vučić i Vladimir Orlić su sproveli jedan od mnogih državnih udara koje su do sada izveli jer načelo narodne suverenosti je jedno od prvih načela u Ustavu. To je nešto na čemu se zasniva demokratija“, rekao je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari