"Opoziciju i dalje vode ličnosti koje su bile bitne do 2012. godine": Jovo Bakić o faktorima koji utiču na masovnost protesta 1Jovo Bakic Foto: Miroslav Dragojević

Opozicija nema kapaciteta za omasovljenje protesta Srbija protiv nasilja kao ni da ga održi, ali to ne znači da će protesti nestati – kaže za Danas sociolog Jovo Bakić.

Imajući u vidu da su se tokom celog leta naveliko najavljivala ogromna okupljanja građanki i građana na ulicama Beograda, poput onih koji su se odvijali tokom maja meseca, kada je broj demonstranata dostizao i više desetina hiljada, najavljeni protest u subotu, pred kraj avgusta, kada se većina vratila sa godišnjih odmora, trebalo bi, prema tim merilima, da bude test istinitosti za takve tvrdnje.

Sagovornik Danasa, međutim, smatra da masovnost protesta uopšte ne zavisi od opozicionih lidera.

– Čak iako bi protesti zamrli, ponovo bi se ubrzo javili, jer stanje u društvu je neizdrživo – smatra on.

Kako dodaje, opoziciju i dalje vode ličnosti koje su bile bitne do 2012, neke i do 2016, a one ne mogu uživati masovnije poverenje.

– Neke od njih imaju dokazive veze s režimom nepomenika. Potonji se potrudio da opoziciju razbije, ucenjujući ili kupujući opozicione vođe. Ona je podeljena oko strateških stvari, kao što je spoljno-politička usmerenost. Kosovo je takođe nešto što je deli – ističe Jovo Bakić.

Svoj stav dopunjuje o tvrdnjama o uticaju i razumevanju koje Zapad izražava prema režimu Aleksandra Vučića.

– Velike sile igraju i dalje na nepomenika, jer im odgovara. Uvek ga mogu ucenjivati, a on omogućava nesmetano poslovanje i bogaćenje njihovih kompanija – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari