Protest „Užice protiv nasilja“: Srbija je talac jednog čoveka i njegove klike 1Protest "Užice protiv nasilja"/Foto: N. Kovačević

Užičani su i večeras protestovali protiv nasilja u zemlji, a ispred gradske skupštine pridružilo im se i nekoliko prosvetnih radnika iz Kosjerića, Bajine Bašte i Požege, koje su pozdravili gromkim aplauzom.

Na skupu su govorile Ružica Dabić, prihološkinja i građanska aktivistkinja, Gordana Danilović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i Vesna Bogosavljević, pedagoškinja u OŠ „Slobodan Sekulić“.

Ružica Dabić je za učesnike građanskih protesta protiv nasilja rekla da su „pristojni i vaspitani ljudi, a ne ološ i lešinari, kako ih nazivaju predstavnici vlasti“.

Protest „Užice protiv nasilja“: Srbija je talac jednog čoveka i njegove klike 2
Ružica Dabić/Foto: N. Kovačević

„Hoću da zviždim, ali vrištala bih zato što nemam državu. Živim u zemlji koja nema geografsku odrednicu, koja je talac jednog čoveka i njegove klike. Hoću da živim u državi koja ima institucije, u kojoj deca idu u škole i koju profesori uče da slobodno misle“, poručila je Ružica Dabić.

„Hoćemo sistem u kome“, dodala je, „neću da vučem za rukav prijatelje i poznanike da bih dobila neki papir u gradskoj administraciji ili zakazala pregled kod lekara, niti da slušam roditelje koji govore prosvetnim radnicima, koji su pošteno stekli diplome, koje ocene treba da dobije njihovo dete“.

„Hoću  da se „dobar dan“ i „izvinite“ vrate u modu, da jezik mržnje i bahatost nestanu iz Srbije“, istakla je Ružica Dabić i navela da „građani nisu na ulicama zato šti su besni, nego zato što Srbija nema institucije“.

Protest „Užice protiv nasilja“: Srbija je talac jednog čoveka i njegove klike 3
Gordana Danilović/Foto: N. Kovačević

Gordana Danilović je za odluku Vlade Srbije o prekidu školske godine rekla da je „sramotna i besmislena“, a za sebe i svoje kolege da su „izvođači prosvetnih radova“.

„I svi smo svedeni na izvođače radova u oblastima u kojima radimo, na brojeve, zamenjivi smo i svi smo postali niko i ništa. Svima nam je oduzeta ljudskost“, navela je Danilović.

Za dvojicu dečaka, koji su se utopili na Adi, rekla ja da nisu bili čak ni „naslovna vest“, da se o njima ne govori, a da je jedini komentar predstavnika institucija bio „žao nam je, ponašali su se neodgovorno“, a potom se pitala „gde se deca uče odgovornosti“.

„U šta naša deca gledaju poslednjih deset godina? Kako da se nauče odgovornom ponašanju?“, pitala se i dodala da je „odsustvo odgovornosti vlasti građane izvelo na ulice“.

Školi je, kazala je, „odavno oduzeta vaspitna uloga, a Vladinom odlukom o prekidu školske godine oduzeta joj je i obrazovna uloga“.

„Nije uloga škole da ocenjuje i čuva decu. Naš posao je da ih naučimo da uče i misle, ali o tome u dopisu Vlade nema ni reči“, poručila je profesorka Danilović.

Protest „Užice protiv nasilja“: Srbija je talac jednog čoveka i njegove klike 9
Vesna Bogosavljević/ Foto: N Kovačević

Vesna Bogosavljević je navela dane deli ljude na vaše i naše, na ološe i lešinare, podmićene i potkupljene“ jer smo, dodala je, „svi isti narod“.

„Ne vredi to što nam je Vučić sinoć, izazvan našim protestima, obećao da će da nam poveća plate. Šta će nam plata i od 5.000 evra u državi u kojoj su ljudi nesrećni, moraju da ćute, kriju od kolega u školama i javnim preduzećima da moraju da idu na miting u Beograd“, poručila je Bogosavljević.

Okupljeni su formirali kolonu i, duvajući u pištaljke, prošetali se centrom grada, uz povremene povike: „Ostavke, ostavke!“

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari