Vlast nemaju, ali pažnju izazivaju: Položaj prve dame - šta kaže zakon, a kako je u realnosti? 1foto FoNet Zoran Mrđa

Od Jovanke Broz do danas oči javnosti su uprte u supruge zvaničnika i zvaničnica. No, posle Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, retke su one na ovim prostorima koje su žarile i palile, ali iskustva govore da generalno ili su „prve dame“ povučene i posvećene porodici i karijeri van politike ili su nametljive u korišćenju javnih resursa.

Srbija: On, one i mi

Vlast nemaju, ali pažnju izazivaju: Položaj prve dame - šta kaže zakon, a kako je u realnosti? 2

„On, Ona i mi“ naslov je kultne knjige počivšeg novinara Slavoljuba Slave Đukića posvećen Slobodanu Miloševiću, njegovoj životnoj i političkoj saputnici Mirjani Marković i građanima pod njihovom decenijskom vlašću.

E, sad, za razliku od tog vremena kada je svojim malignim uticajem liderka faktički beznačajne stranke JUL (Jugoslovenska levica) – kad nju izuzmemo, naravno – i kvaziliterarnim naklapanjima žarila i palila Srbijom, aktuelna prva dama, supruga Aleksandra Vučića, srpskog predsednika, Tamara Vučić niti pokazuje takve ambicije, niti njen suprug širi uticaj preko nje.

Zapravo, ako i ima nekakvog uticaja, on je pozitivan, pošto gospođa Vučić važi za damu. I to obrazovanu, sa izuzetnim stilom i više je neka vrsta modne ikone nego klasična žena političara.

Možda je to stoga što je – vratimo se na naslov – Srbija „specifičan slučaj“, što je za sebe rekao davno jedan naš kolega, pa sem formalne prve dame ima i ženu na najvažnijoj državnoj poziciji premijerku Anu Brnabić, koja ima svoju životnu saputnicu, pa obrni, okreni, Srbija ima čak tri „prve“ dame.

Tamaru Vučić javnost je formalno put upoznala na prvoj predsedničkoj inauguraciji Aleksandra Vučića, taze majku njegovog trećeg deteta, premda je pre toga bila i na skupštinskom prijemu u čast dolaska princa Čarlsa, a i službeni tabloid njenog supruga Informer „uhvatio“ je par u jednom gradskom restoranu.

Pomalo neočekivano za imidž koji forsira, uslikana je i sa neumornim Ivicom Dačićem na Saboru trubača u Guči.

Mlađa je više od decenije od svog supruga, posle studija engleskog jezika diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, a završila je i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova i od 2010. godine je na poziciji savetnice.

„U Ministarstvu spoljnih poslova radim već 13 godina i moram da kažem da i danas osećam isti ponos koji sam osetila i prvi put kada sam zakoračila preko praga Ministarstva, jer mi se pružila prilika da radim za svoju zemlju u jednoj važnoj instituciji“, rekla je ona za Blic, istučući kako je svoju drugu ulogu shvatila kao odličnu priliku da promoviše Srbiju.

I da se nikada ne bi profesionalno bavila politikom.

Poslednjih godina, za razliku od prvobitne gotovo anonimnosti – suprotne prvoj Vučićevoj supruzi sa kojom ima dvoje dece, novinarki Pinka Kseniji, koja je i nakon razvoda zadržala prezime i apsolutnu privrženost, pa joj je i nakon smrti pre početkom prošle godine ukazana maltene državna pažnja – Tamara Vučić je zaista izašla iz kutije, ali prilično uzdržano, upravo kombinujući ulogu prve dame i svoju profesiju.

Mada, Pink je kuća koja vezuje Kseniju i Tamaru Vučić, pošto je i potonja jedno vreme pekla novinarski zanat u toj kući nadaleko poznatoj po – neprofesionalnosti.

Vlast nemaju, ali pažnju izazivaju: Položaj prve dame - šta kaže zakon, a kako je u realnosti? 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U jednom od retkih intervjua – koje mahom daje magazinima za stil, Tamara Vučić je svoju uzdržanost objasnila činjenicom da Srbija i nema instutuciju prve dame, posebno ne u američkom stilu.

No, nije da je nema u javnosti, promoviše lepote Srbije, a aktivna je u društveno odgovornim kampanjama i učestvuje u brojnim konferencijama iz oblasti zdravstva.

Pre nekoliko meseci bila je i domaćica prvoj dami Kube Liz Kuesta Peraza, ali dok su šetale Kalemegdanom pažnju javnosti više je privukla devojka u njenoj pratnji, mada je preciznije prethodnici, očito zadužena za obezbeđenje.

Pre susreta za kubanskom prvom damom, Tamara Vučić je ugostila i suprugu turskog predsednika Eminu Erdogan, što možda govori o njenim političkim afinitetima – ili političkim potrebama njenog supruga! – ali i korišćenju privilegija koje joj zakon nudi.

No, zaista treba biti pošten i reći kako Zakon o predsedniku i nije baš širokogrud prema njihovim životnim saputnicima/ama.

Dozvoljava pravo na odsustvo s rada dok izvršava supruga ili suprug – ako ikada Srbija bude imala predsednicu – obavlja protokolarne i druge društvene obaveze, uz punu platu koja se nadoknađuje iz budžeta.

Što ona očito ne koristi, kao ni opciju mirovanja staža uz naknadu od 20 odsto predsedničke plate.

Nema ni kancelariju u Predsedništvu, za razliku od svoje prethodnice Dragice Nikolić, koja je imala i Kancelariju i Fondaciju u koju su se slivale silne pare isključivo zahvaljujući njenom položaju koji je neštedimice koristila.

Često na podsmeh javnosti.

U ovu belešku još treba uvrstiti da su Tamaru Vučić britanski mediji pre pet godina proglasili, uz Melaniju Tramp, najlepšom prvom damom na svetu.

I možda važnije od svega – oni magazini koji se bave životom poznatih veličaju je kao požrtvovanu majku i izvrsnu domaćicu.

Što se Ane Brnabić i njene partnerke, atraktivne doktorke Milice Đurđić tiče, tu su stvari jasne – damina prva dama nema protokolarnih olakšica, ali je relativno često u javnosti.

Kuriozitet u zemlji koja odbija gej brakove i posebno osporava im pravo na potomstvo, jeste da njih dve imaju sina – formalno je samo majčin, naravno – ali to dragoceno životno iskustvo gospođi Brnabić nije bio signal da se potrudi da i ostali gej parovi mogu da uživaju u blagodetima roditeljstva.

Još je jedan kuriozitet vezan za njih – sa sinom žive u kući koju je do smrti koristila dugo jedina zaista prava prva dama u klasičnom smislu Jovanka Broz.

Da, ipak, ima nešto više od protokola koji premijerkinoj životnoj pratilji ne nudi mnogo mogućnosti za izlete u visoko političko društvo, svedoči i činjenica da ju je Brnabić vodila u London, gde su se zajedno upisale u knjigu žalosti povodom smrti britanske kraljice Elizabete Druge.

No, kad se sve podvuče, prva dama, predsednikova, tome nije sklona, prepušta ih svom suprugu. Baš kao i premijerkina pratilja, ako se ostavi po strani ogromnoj većini neprihvatljiva činjenica da je u „divljem braku“ sa ženom.

Sve u svemu, vrlo neobično za Srbiju.

BiH: Prve dame kroje različite životne puteve

oslobodjenje logo

Prvi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabran je prije skoro trideset godina, ako na to dodamo specifičnost da je ono tročlano, možemo se složiti da bi možda samo oni koji temeljito prate našu političku scenu i sve iza nje, mogli pobrojati većinu naših prvih dama.

No, znali ih pobrojati ili ne, žene su to, ponekad i muškarci, o kojima bi javnost rado ponešto željela znati.

Skoro nikada ne dobiju zasluženo priznanje i zasluge za posao prve dame koji podrazumijeva da im se, ma koliko se neke od njih dobro krile, barem prvi svakoj važnoj državnoj posjeti ili putovanju analizira svaki korak.

Važno je šta su obukle, još važnije koliko su to platile, važno je koliko stranih jezika pričaju i kako se ponašaju…

Ko sada u BiH obnaša ovu neformalnu dužnost i stoji iza Denisa Bećirovića, Željka Komšića i Željke Cvijanović?

Vlast nemaju, ali pažnju izazivaju: Položaj prve dame - šta kaže zakon, a kako je u realnosti? 4
foto snapshot youtube

Vuku li konce iz pozadine ili ih politika ne zanima? Jesu li tu da poprave kravatu, u slučaju kopredsednice pramen kose, da budu vjetar u leđa ili možda jedine/jedini kojima se čelnici i dama među njima mogu požaliti da im je dosadilo rukovanje i silna govorancija?!

Dugo u našoj zemlji nije jedna prva dama zaintrigirala javnost svojim odličnim izgledom i savršenim odjevnim kombinacijama kao Mirela Bećirović, supruga člana Predsjedništva Bećirovića.

Kada se pojavljuje bude to u stilu pravih svjetskih prvih dama. Njene elegantne modne kombinacije mnoge žene žele preslikati.

Rekla je da postoje ograničenja s kojim se morala pomiriti kao supruga člana Predsjedništva BiH i da uspješne žene dolaze iz svih sfera života.

Drago joj što su nju kao „full-time-job majku, koji je zaista najteži i najodgovorniji, a ujedno i najljepši posao, doživjeli kao uspješnu ženu“.

Prva dama sa najdužim stažom jeste supruga hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Sabina Komšić koja je rijetko je prisutna u javnosti.

Nije politički aktivna, nekadašnja je studentica Građevinskog fakulteta koji zbog ratnih okolnosti nije završila i majka je kćerke Lane.

Iako prati politiku, „sve pročita, šta joj nije jasno pita“, za sebe kaže da je „apolitičan tip“ i da joj je drago što je naš mentalitet takav da nije zaživjela „uloga supruge predsjednika“.

Bivša prva dama SAD-a Michelle Obama je 2013. godine ugostila supruge svjetskih državnika, među njima i Sabinu.

BH-damama se pridružio i „prvi gospodin“, Aleksandar Cvijanović suprug članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Politički je neaktivan, stoga se skoro nikada ne pojavljuje u medijima.

Prije nekoliko godina pažnju javnosti privukla je vijest da on zajedno sa jednim od dvojice sinova otvara firmu Prim d.o.o. koja se bavi trgovinom na veliko hemijskim proizvodima.

U decembru prošle godine se pojavila fotografija na kojoj je navodno Aleksandar u obilasku radova na izgradnji sportskog centra i teniskih terena „Srpska open“, a na kojima je radove izvodila pomenuta firma.

Za mnoge je to bio primjer klasičnog sukoba interesa.

No, daleko veći skandal koji je potresao turnir i odjeknuo regijom,kada je procurio snimak Milorada Dodika i njegovog sočnog opisa porodice Đoković, sa sve prvim svjetskim reketom, potpuno je bacio u šesti plan i Aleksandra i firmu i radove.

Ako se vratimo na prijašnje sazive Predsjedništva BiH, naći ćemo jedinu prvu damu koja je željela na suprugovo mjesto ali je od kandidature ipak odustala; Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Direktorica, doktorica i kantonalna zastupnica, sve su to bile ili su još uloge bivše prve dame kojom se bavi i domaće pravosuđe koje istražuje vjerodostojnost njenih diploma.

Dok ljepše polovine političara uglavnom nemaju političke ambicije, kod Sebije su one veoma izražene, a bilo je i onih koji su posljednje izbore u našoj zemlji okarakterisali kao Sebijin spektakl i Bakirov debakl.

Ni nju ne zaobilaze komentari javnosti o skupim odjevnim kombinacijama.

Titulu bivše prve dame nosi i Snježana Dodik, supruga prvog baje Republike Srpske Milorada Dodika.

Rijetke su fotografije na kojima su zajedno, Snježana se sa suprugom pojavi tek na glasanju, a rijetko su su ih na privatnim slavljima uspjele uhvatiti kamere.

Oni koje je poznaju kažu da se ne miješa u poslove svoga supruga, iako se spekulisalo da je Dodik navodno na insistiranje supruge – otpustiti svoju savjetnicu, bivšu novinarku RTRS-a Željku Dragičević, jer su bili „prebliski“.

Crna Gora: Nevidljive, a tu su

Vlast nemaju, ali pažnju izazivaju: Položaj prve dame - šta kaže zakon, a kako je u realnosti? 5
Foto: Logo

Institut „prve dame“ u Crnoj Gori ne postoji, ili makar do sada nije postojao, u onom okviru u kojem je to slučaj sa nekim drugim državama, poput SAD, gdje prva dama ima svoj kabinet sa osobljem i gdje je uspostavljena tradicija njenog javnog angažmana, kazala je za „Vijesti“ asistentkinja na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Marlena Ivanović, govoreći o ulozi „prvih dama“ u političkom životu.

Kako je istakla, supruge predsjednika u Crnoj Gori, shodno i ukorijenjenim tradicionalnim normama, uglavnom su bile u sjenci predsjednika, pojavljujući se na bitnim ceremonijalnim događajima ali bez ikakvih obraćanja ili poruka druge vrste: „Jednostavno, njihov glas se nije čuo, niti je to bilo očekivano, jer je upravo naš kontekst u kojem suštinski ne živi rodna ravnopravnost i postavio okvir u kojem je njihova uloga ili nevidljiva ili samo statična.“

Ona je kazala da su rijetke prilike bile ranije, najpre možda kroz Novogodišnji bazar koji organizuje Međunarodni klub žena, da se supruga predsjednika samostalno zvanično pojavljivala i imala neku aktivnost.

Ivanović je ocijenila da društveno-korisni rad, akcenat na poboljšanju položaja žena u društvu, kao i osnaživanje žena, nisu bili na listi prioriteta supruga predsjednika Crne Gore do sad: „A vidjećemo da li će se i kako će se to mijenjati u perspektivi. Naime, nedavno smo imali jedan drugačiji primjer, kada je Milena Milatović održala govor koji je u osnovi sadržao poruke razumijevanja i ohrabrenja ženama, čime je dala najavu da želi uspostaviti novu praksu. To je vrijedno upamtiti, iako su, na žalost, taj događaj prekrile brojne kritike i mizogini ispadi koji nisu imali veze sa onim što je sadržaj njenog govora“, naglasila je Ivanović.

Sadašnja prva dama Crne Milena Milatović je govorila na prijemu, koji je nedavno organizovan povodom Dana državnosti na Cetinju.

Od uvođenja višestranačja, Crna Gora je imala četiri predsjednika države, Momira Bulatovića, Filipa Vujanovića, Mila Đukanovića i aktuelnog Jakova Milatovića.

Vlast nemaju, ali pažnju izazivaju: Položaj prve dame - šta kaže zakon, a kako je u realnosti? 6
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Status prvih dama nije zvanično definisan, niti se njihove dužnosti pominju u Zakonu o predsjedniku Crne Gore kojim su, pored Ustava, bliže regulisana prava i obaveze predsjednika države.

Bivša i dugogodišnja prva dama Crne Gore Lidija Đukanović se prvi put aktivno uključila u kampanju svog supruga tokom ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

Krajem marta je, u sklopu kampanje, Alijansa žena Demokratske partije socijalista Nikšić organizovala druženje sa tadašnjom prvom damom.

„Predstojeći drugi krug izbora posebno je važan zbog naše djece i puta kojim ide Crna Gora, zbog države koju želimo ostaviti našim potomcima, još boljom nego što su je nama ostavili naši preci… Žene, kao majke, sestre, domaćice, mogu mnogo da urade i pomognu da prestanu problemi koji nas muče“, poručila je tada Đukanović.

Njen glas o brojnim temama se gotovo nikad nije čuo, a o njoj se uglavnom govorilo u kontekstu njenih izuzetno skupih odjevnih kombinacija i aksesoara.

Ivanović je ocijenila da bi prvenstveno trebalo definisati poziciju „prve dame“ u našem društvu, jer ovako se ostavlja jedan brisan prostor, a dodatno ne postoji ni izgrađen organizaciono-logistički dio koji bi joj bio podržavajući ako bi odlučila da bude proaktivnija, kao što je to slučaj, na primjer, u SAD.

„Mi do sada nismo imali ni očekivanje javnosti niti pristup od samih supruga predsjednika da budu dio društveno-političkih procesa van onog što je ceremonijalni dio, ili van onog što je nekima bila profesija u kojoj su bile etablirane – na primjer, sutkinja Svetlana Vujanović“, istakla je Ivanović.

Sagovornica Vijesti je ocijenila kako bi bilo dobro da „prva dama“ ima proaktivnu ulogu, pogotovo u društvu poput našeg gdje su izraženi problemi u oblasti ljudskih prava, a u tom sklopu i rodne ravnopravnosti, i posljednjih godina opasnog trenda vrijeđanja, mizoginije i govora mržnje upućenim ženama u javnom prostoru“.

„Iskrivljene slike pojedinaca još vjeruju da je sve što izlazi iz okvira tradicionalnog u našem društvu pogrešno. To su barijere koje moramo prevazići, a tome značajno može doprinijeti i inicijativnost ‘prve dame'“, kazala je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari