Prvanović pozvao Nadzorni odbor da usvoji rezoluciju o funkcionerskoj kampanji 1Foto FoNet Ljiljana Stojanović

Član Nadzornog odbora za izbornu kampanju profesor Slobodan Prvanović uputio je danas predlog tom telu da usvoji tekst rezolucije o funkcionerskoj kampanji koja bi, po njegovim rečima, mogla da se koristi kao osnova u debatama o tome da li je neki nastup funkcionera za osudu ili ne.

Uoči narednog sastanka Nadzornog odbora, najavljenog za 23. novembar, Prvanović je u predlogu rezolucije naveo da se pod funkcionerskom kampanjom smatra „svaka zloupotreba državne funkcije, položaja u nekom telu ili instituciji, kao i pratećih resursa, ;učinjena od strane službenog lica a u cilju ostvarivanja nekog političkog cilja, kako pozitivnog (afirmativnog) u korist određene političke opcije (političke stranke, koalicije ili izborne liste), tako i negativnog (štetnog) za neku konkurentsku političku opciju“.

„Pod zloupotrebom se smatra političko agitovanje putem medija, preko sredstava javnog obaveštavanja ili putem masovnog i neselektivnog slanja pisanih, glasovnih ili video poruka ukoliko se to, makar implicitno, radi u svojstvu službenog lica, odnosno ukoliko nije nedvosmisleno jasno naznačeno da se agitovanje ne vrši sa pozicije službenog lica“, naveo je Prvanović.

Ocenio je da funkcionerska kampanja predstavlja „svojevrsno podrivanje stabilnosti države“ i pozvao na „nulti stepen tolerancije“ prema toj pojavi.

„Od Javnih medijskih servisa, drugih elektronskih i ostalih medija i glasila, Odbor zahteva da ne omogućavaju narušavanje regularnosti izbora time što bi prenebregli činjenicu da se funkcionerskom kampanjom krše zakoni. Od svih ovih medija se traži da o aktivnostima službenih lica obaveštavaju građane samo ukoliko su one u skladu sa njihovim zakonskim ovlašćenjima i ukoliko nemaju političku konotaciju“, stoji u predlogu rezolucije.

Navodi se i da će u slučaju da Javni medijski servisi ili drugi mediji budu tolerisali funkcionersku kampanju, tretirali je kao da je u pitanju redovna aktivnost državnog funkcionera koja je usklađena sa zakonom i izmišljali razloge i lažirali povode za pravljenje specijalnih emisija, Nadzorni odbor o tome obavesti Regulatorno telo za elektronske medije, Republičku izbornu komisiju i Vrhovno javno tužilaštvo i zahtevati hitno sankcionisanje u skladu sa zakonom.

„Nosioci državnih funkcija, kao i svi građani Srbije, imaju pravo na političko angažovanje i slobodno iznošenje političkih stavova, ali van službenih prostorija organa kojima rukovode ili pripadaju i bez korišćenja resursa koji im na osnovu položaja pripadaju, odnosno u okvirima političkih stranaka i na skupovima koje političke stranke organizuju“, naveo je Prvanović.

Dodao je da nosioci državnih funkcija mogu davati političke izjave ili intervjue medijima, pri čemu mediji moraju obezbediti jednako vreme ili prostor i drugim akterima političkog života jednake ili slične pozicije u drugim političkim organizacijama.

„Ovaj dokument bi mogli da pošaljemo svim ‘funkcionerima’ kako bi ih blagovremeno upoznali sa time u kojoj optici ćemo mi posmatrati njihova postupanja i nastupanja, što mislim da bilo fer prema njima, a moglo bi da ima i odvraćajući efekat u smislu da ih usmeri ka tome da odustanu od zloupotrebe položaja“, naveo je Prvanović.

Pozvao je članove Nadzornog odbora za izbornu kampanju da pripreme dopis kojim bi pozvali čelnike svih opština u Srbiji da svim izbornim listama omoguće izborno predstavljanje u salama, odnosno opštinskim prostorijama.

Prvanović je predložio da Nadzorni odbor na sledećem sastanku formira listu institucija i organizacija koje će pozivati na sastanke ;i da zatraži od skupštinske administracije da otvori posebnu e-mail adresu na koju bi građani mogli da šalju Odboru primedbe na regularnost izbornog procesa.

„Mislim da bi postojanje mogućnosti da se primedba pošalje elektronski olakšala građanima sam proces prijavljivanja neregularnosti. Nakon toga, mogli bismo da zamolimo medije da besplatno emituju obaveštenje građanima na koju adresu lako mogu da dostave sve svoje primedbe“, dodao je Prvanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari