PSG: Odluka da se ne objavljuju presude Evropskog suda velika regresija 1Foto: Miloš Đošić

Odluka Odbora za pravosuđe Narodne skupštine da Ministarstvo pravde više neće imati obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava , niti obavezu da prati njihovo izvršenje znak je da Srbija ne stagnira, već regresira džinovskim koracima na putu ka pridruživanju EU, ocenio je danas u saopštenju Pokret slobodnih građana (PSG).

Ovakva odluka Odbora nedvosmisleno pokazuje da je Srbija samo nominalno na evropskom putu, dodaje se u saopštenju PSG.

Podseća se da je Srbija prethodnu godinu okončala na devetom mestu po broju aktivnih postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava sa „čak 1344 aktivna postupka“, a pritom je bila dužna da oštećenima isplati više od pola miliona evra zbog izgubljenih procesa pred sudom u Strazburu.

„Izražavamo duboku bojazan da je na delu još jedan čin namerne minimizacije značaja evropskih institucija, nepoštavanja međunarodnih konvencija kao i unošenja dalje pravne nesigurnosti u već ozbiljno urušen sistem pravosuđa. Sve to na isključivu štetu građana čija bi prava, upravo kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, država bila obavezna da zaštiti“, poručio je PSG.

Ocenjeno je i da je fama oko formiranja nove Vlade pokušaj da se prikrije imenovanje (poslanika Srpske napredne stranke) Vladimira Đukanovića na čelo ovog značajnog skupštinskog Odbora, jer on po funkciji postaje i član Visokog saveta sudstva, kao i Državnog veća tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari