Rada Trajković: Neprofesionalno je optuživati Grčku zbog glasanja u Savetu Evrope, oni su naši prijatelji 1Foto: Medija centar

Rada Trajković, savetnica ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova i predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM, komentarišući oštre reakcije zvaničnog Beograda zbog uzdržanosti Grčke prilikom glasanju u Savetu Evrope pri odlučivanju o predlogu za prijem Kosova u ovu organizaciju, poručila je da je neprofesionalno ovu zemlju, Srbiji prijateljsku, optuživati za neprincipijelnost po pitanju Kosova.

„Optuživati Grčku, koja je oduvek prijatelj Srbiji i koja zna kako se čuva suverenitet, za neprincipijelnost po pitanju Kosova je zaista neprofesionalno. Izjava Tanosa Dokosa, savetnika premijera Micotakisa, to potvrđuje“, navela je ona.Upitala je i zna li Vlada Srbije na šta se predsednik Vučić obavezao u Ohridu.Trajković je podelila i Dokosovu izjavu koju je preneo „Reporteri“ u kojoj grčki zvaničnik navodi da Kosovo nisu, niti će priznati, ali da su bili uzdržani jer se Srbija u Aneksom o implementaciji obaveza iz evropskog sporazuma obavezala da članstvo Kosova u međunarodnim organiazcijama neće blokirati.

Države članice Saveta Evrope glasale su za prijem Kosova u ovu organizaciju prošlog ponedeljka, a nakon glasanja odlučeno da se pokrene procedura za razmatranje zahteva Kosova za prijem u ovu organizaciju. Među uzdržanim zemljama su se, sem Grčke, našle i Bosna i Hercegovina, Slovačka, Moldavija i Ukrajina. Za su bile 33 članice, a iz regiona Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska i Albanija, dok se protiv glasale Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija.

Nakon ovakvog glasanja beogradski zvaničnici najavili su promenu spoljne politike, odnosno reciprocitet i uzdržanost kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet onih koji Kosovo ne priznaju, a glasali su uzdržano, a premijerka Brnabić odustala je od učešća na Ekonomskom forumu u Delfima zbog neutralnog stava Grčke u Savetu Evrope prilikom glasanja o članstvu Kosova u toj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari