Rada Trajković Srbima sa Severa: Nova zastava na vašim opštinama rezultat je samo njegove pogubne politike 1foto FoNet Milica Vučković

„Dragi Srbi na severu, ne dozvolite im da vas opet instrumentalizuju zato što im je moć u Beogradu uzdrmana. Nova zastava na vašim opštinama rezultat je SAMO njegove pogubne politike. A ako se u njega uzdate za opstanak, i njega sledite u sukob, budućnosti na Kosovu nam nema“,napisala je na Tviteru savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak, Rada Trajković.

Ona je, kako je preneo portal Kossev, poruku napisala deleći vest sa konferencija sa konferencije Srpske liste.

Portal podseća da je danas položio zakletvu Erden Atić, prvi albanski gradonačelnik Severne Mitrovice. Atić je zakletvu položio na svečanoj sednici skupštine opštine Severna Mitrovica, stojeći pored zastave Kosova. Prethodno je i na zgradi Opštine istaknuta kosovska zastava.

Na ovu poziciju Atić, kandidat Samoopredeljenja, došao je preko lokalnih izbora na Severu održanih 23. aprila, koji su došli kao posledica izlaska Srba iz kosovskih institucija. Srbi su izbore bojkotovali i kao glasači i kao učesnici.

Srpska lista je neposredno nakon ove sednice u vanrednom obraćanju poručila da zahvaljujući „nadljudskim naporima“ koji su „uloženi prethodnih dana a posebno danas“, „uspeli su da sačuvamo mir i da obuzdaju narod da ne reaguje na provokacije koje dolaze od antisrpskog režima Aljbina Kurtija“.

Dali su rok do 1. juna, da „ukoliko se ove i slične akcije nastave“, uslediće „odlučan odgovor srpskog naroda“, i odbrana „svim sredstvima“, ali nisu neposredno odgovarali na pitanje šta će preduzeti, i za šta je tačno taj rok, te zašto 1. juna.

I direktor Kancelarije za KiM imao je u istom tonu vanredno obraćanje, uz zajedničku poruku da je danas zvanično „započela okupacija“.

Istovetne poruke ponovio je upravo i predsednik Srbije, uz kritike na račun zapada Kvinte zbog toga što tvrdi da su izbori legalni.

Vučić se obratio sa iznenadno zakazanog mitinga u Pančevu, koji je započeo u tačno vreme kada i treći protest „Srbija protiv nasilja“ u Begradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari