Rada Trajković: Vučić će prvo priznati kosovska dokumenta i pasoše, a ostalo posle izbora 1foto FoNet Milica Vučković

Političarka Rada Trajković izjavila je danas da je Srbima na Kosovu već sve oduzeto i da su obaveze predsednika Srbije Aleksandra Vučića usmerene ka Albancima i prištinskim institucijama.

Trajković je agenciji Beta kazala da Evropska unija traži od Vučića de fakto priznanje nezavisnosti Kosova jer je on to, kako je rekla, obećao prihvatanjem Briselskog i Ohridskog sporazuma.

„Za očekivati je da će Vučić posle izbora ispuniti sve obaveze koje je prihvatio u Briselu i Ohridu, a koje vode ka de fakto priznanju nezavisnosti Kosova. Prema mojim saznanjima, on će već 11. novembra na međunarodnoj Mirovnoj konferenciji u Parizu saopštiti da priznaje pasoše i ostala dokumenta tzv. Republike Kosovo“, kazala je Trajković.

Naglasila je da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Beograd doneti i štap i šargarepu i da će od Vučića ultimativno tražiti da ispuni sve što je u prethodnom periodu prihvatio.

„EU od Vučića ne traži ništa što on već nije obećao. Vučić je očigledno obećao da će prihvatiti i de fakto nezavisnost Kosova, a Aljbin Kurti (kosovski premijer) je prihvatio da krene u proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), ali po modelu koji su napisali međunarodni eksperti. Predlog ZSO koji je pre nekoliko godina sastavila Srpska lista više nije u opticaju“, ocenila je.

Na pitanje kakve će posledice biti po lokalne Srbe ako Beograd de fakto prizna nezavisnost Kosova, Trajković je kazala da su Srpska lista i vlasti u Beogradu sudbinu Srba odavno prepustili Prištini.

„Ne znam, suštinski, šta bi Vučić još mogao da da Prištini što već nije isporučio. Ne znam šta je ostalo od naših prava na Kosovu koja suštinski zavise od države Srbije. Onog trenutka kada je prihvatio zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast Kosova, on je Srbe predao Prištini. Trebalo bi podsetiti i da je Srpska lista u kosovskom parlamentu glasala za zakon po kojem je sva imovina države Srbije postala vlasništvo Kosova“, istakla je ona.

Dodala je da u ovom trenutku Srbija ima ingerencije samo u zdravstvu i prosveti.

Upitana da li de fakto priznanje nezavisnosti podrazumeva ratifikaciju pravno-obavezujućeg sporazuma Prištine i Beograda u Skupštini Srbije, Trajković je kazala da to nije zahtev Zapada.

„Vučić će prvo priznati kosovska dokumenta i pasoše i to će ‘prodati’ srpskoj javnosti kao nebitnu stvar, a ostalu dinamiku iz mape puta Ohridskog sporazuma sprovešće posle izbora, ako 17. decembra ne dođe do promene vlasti“, rekla je ona.

Upitana da prokomentariše desetogodišnje efekte i posledice potpisivanja prvog Briselskog sporazuma 2013. godine, Trajković je kazala da danas na Kosovu živi znatno manje Srba nego 2012. godine. ;

„Sve institucije Srbije su izvučene s Kosova. Srpska pravoslavna crkva je nakon događaja u Banjskoj prilično kompromitovana, kao i Vojska Srbije koja se svako malo dovodila i vraćala s administrativnog pojasa. Na Kosovu je srpska država pod ovom vlašću potpuno iskompromitovana“, zaključila je Trajković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari