Rada Trajković: Vučić sada traži da ga Srbi 'poslušaju' i da izađu u susret Kurtiju 1foto FoNet Milica Vučković

Političarka Rada Trajković izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovornost za krah svoje politike prema Kosovu i Metohiji svaljuje na kosovske Srbe.

Trajković je agenciji Beta kazala da su Srbi na Kosovu u poslednjih desetak godina bili primorani da izvršavaju sva naređenja iz Beograda.

Prema njenim rečima, Srpska lista je sprovodila samo Vučićeve interese i implementaciju dogovora iz Brisela.

„Nije tačna Vučićeva tvrdnja na TV Prva da su Srbi, njih oko 4.000, prošle godine sami napustili kosovske institucije. Srbi su bili primorani da napuste institucije jer je to od njih tražio Beograd preko Srpske liste, iako su ih prethodno naterali da se integrišu u kosovski sistem“, rekla je ona.

Dodala je da su bivši pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti, odlikovani u Beogradu.

„Kosovsku policiju je napustilo oko 600 Srba, a neki od njih su nakon toga dobili visoka državna odlikovanja u Beogradu, što potvrđuje da su policiju napustili po nalogu Vučića. Taj bezbednosni vakum je iskoristila kosovska vlada i na sever Kosova poslala kosovske policajce albanske nacionalnosti“, podsetila je Trajković.

Naglasila je da je bilo nemoguće da Srbi na Kosovu samostalno donesu odluku o izlasku iz kosovskih institucija.

„Međutim, sada vidimo novu strategiju Aleksandra Vučića s ciljem da napravi otklon od Srba na Kosovu, iako su izvršavali sve njegove odluke. Glavni ljudi za izvršenje Vučićevih naređenja na Kosovu su bili Milan Radoičić i Srpska lista. Srpska lista je suštinski bila protočni bojler za rad na integraciji Srba u kosovski sistem, što je dogovarano u Briselu“, ocenila je Trajković.

Na pitanje zbog čega predsednik Vučić pravi otklon prema Srbima na Kosovu, Trajković je kazala da je Vučić prepustio sudbinu Srba vlastima u Prištini.

„Vučić sada traži da ga Srbi ‘poslušaju’ i da izađu u susret Kurtijevom (Aljbin, premijer Kosova) zahtevu za održavanjem vanrednih izbora na severu. To bi u stvari značilo da bi Srbi, kroz peticiju, trebalo da priznaju albanske gradonačelnike na severu, iako ih je Vučić naterao da bojkotuju lokalne izbore. Vučić ne prihvata na sebe odgovornost da pozove Srbe nego im ‘preporučuje’ da izađu na izbore pod Kurtijevim uslovima“, rekla je ona.

Vučić je prihvatio Ohridski sporazum, dodala je, koji prepoznaje identitet Kosova i Srbe koji bi trebalo da budu vezani za prištinske institucije.

„Za sve probleme i tragične događaje koji su se Srbima desili u poslednjih godinu dana, Vučić skida odgovornost sa sebe i Srpske liste i okrivljuje lokalno srpsko stanovništvo. On čak i za tragične događaje u Banjskoj optužuje lokalne Srbe, što je apsurdno“, istakla je.

Navela je da je „veoma bolno“ slušati Vučića kako govori o hrabrosti svog sina „dok s Kosova stižu kovčezi Srba koji su imali samo 13 godina kada je na vlast došao Vučić i mafijaška grupa Milana Radoičića koji su zaveli veliki broj mladih ljudi“.

Trajković kaže da je Radoičić „veoma nezgodan svedok“ i da ga zbog toga štiti Aleksandar Vučić.

„Radoičić je nezgodan svedok i za Vučića i za prištinske institucije. On je pomogao da Vjosa Osmani postane predsednica Kosova, a Kurti premijer. Radoičić je s njima dogovarao zakonska rešenja u kosovskom parlamentu, a bio je blizak i s prethodnim kosovskim čelnicima. Koliko je Radoičić bio uticajan u sistemu Srbije, toliku moć je imao i u kadrovanju u kosovskom sistemu“, kazala je ona.

Upitana da li će Vučić politički preživeti krah politike prema Kosovu, Trajković je rekla da to zavisi od svesti i odgovornosti Srba.

„To ne zavisi od međunarodne zajednice već od svesti i odgovornosti Srba za teritoriju za koju se uglavnom retorički kunu da je neotuđivi deo Srbije“, zaključila je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari