Rade Basta potvrdio da je zahtev za njegovu smenu poslat Skupštini: Očekuje da naprednjaci neće prihvatiti predlog SPS i JS 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO PRIVREDE SRBIJE/Zoran Vujasinovic

Premijeka Vlade Ana Brnabić prosledila je predlog za rašrešenje ministar privrede Radeta Baste Narodnoj skupštini, potvrdio je Danasu ministar Basta.

Kako je naveo, razgovarao je sa Brnabić koja mu je rekla da je to zahtev lidera koalicije SPS-JS Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme.

On kaže da je povod za razrešenje to što je tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji.

O ovom zahtevu za razrešenje raspravljaće Skupština, a Basta očekuje da naprednjaci neće podržati njegovu smenu.

Na pitanje Danasa koga će (umesto Baste) predložiti za ministra, Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, kaže da će o tome razgovarati sledeće nedelje, kao i da je razlog Bastine smene objašnjen u saopštenju.

Podsetimo, Basta je pre dva dana saopštio da je registrovao pokret Evropski put (PEP) koji će, kako je naveo,  uskoro prerasti u stranku i izaći će na izbore na svim nivoima.

Kako navodi, Srbija zbog svog položaja i vrednosti koje baštini pripada zapadnom svetu. Zato je prirodno mesto Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

„Pokret Evropski put zalaže se za ubrzanje pridruživanja Srbije EU i sprovođenje neophodnih reformi. Prioritet je očuvanje mira i stabilnosti, unapređivanje demokratije, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i uvažavanje dostojanstva i jednakosti“, napisao je Basta.

Prethodno je Dragan Marković Palma izjavio da je Basti dat rok da podnese ostavku na sve funkcije na koje ga je predložila ta stranka.

Marković je dodao da je na sednici Predsedništva Jedinstvene Srbije, koja je održana 10. aprila, jednoglasno doneta odluka o smeni Baste sa mesta potpredsednika stranke.

U saopštenju se ističe da je razlog za smenu izjava Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i „da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu“, jer su ti stavovi suprotni programu Jedinstvene Srbije.

Basta je izričito rekao da ostavku neće dati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari