Radić: Kurtijeva najava o uvođenju vojne obaveze je direktan izazov Srbiji 1Foto: MOD

Najava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uvođenju opšte vojne obaveze i stvaranja masovne rezerve predstavlja direktan izazov Srbiji i regionu, jer se radi o jasnoj poruci da Albanci smatraju da su okruženi neprijateljima, ocenio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

„Jačanje aktivnog dela Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) i policije neminovno je bilo i do sada, jer je ambicija Prištine da ima samodovoljnu silu. Taj deo Kurtijevog plana može se dovesti u vezu sa kratkoročnim političkim potezima u kontekstu statusa Srba i pregovora o statusu Kosova. Kurti se odlučio za otvorenu pretnju i to će uticati na procene razvoja oružanih snaga u regionu“, izjavio je Radić agenciji Beta.

Predstavljajući program nove Vlade Kosova, lider Samoopredeljenja i novi kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je u ponedeljak plan za uvođenje obaveznog tromesečnog vojnog roka i veće investicije u KSB i policiju.

Radić je ocenio da ako jedna strana dramatično poveća brojnost vojske u ratnom razvoju, može se očekivati da to učine i drugi.

„Srbija može da prigovori Kforu to jest NATO, ali stvarnih efekata tog poteza nema. Realističan pristup su pregovori o statusu odnosno relaksaciji međunacionalnih odnosa i ozbiljan rad na dugoročnom razvoju odnosa sa silama kao što su SAD i vodeće zemlje Evropske unije koje mogu držati Prištinu pod pritiskom“, dodao je on.

https://www.danas.rs/politika/kurti-preuzeo-premijersku-duznost-prva-sednica-vlade-u-podne/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari