„Radije bih voleo Ruzvelta u kolicima, nego Regana na konju“: Predstavljena knjiga na FPN 1foto: Marina Zdravković

Svi treba da budu upoznati sa tim gde se nalaze u odnosu sa ostali svet, tako je i Ruzvelt delio na hiljade geografskih karata svom narodu kako bi ljudima objasnio gde se Amerika nalazi, rekao je Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu, o knjizi Dragana Simića „Svetski poredak: politika Vudroa Vilsona i Frenklina Delona Ruzvelta: ogled“.

Knjiga je predstavljena na Fakultetu političkih nauka, a Pribićević i drugi učesnici predstavljanja ukazali su da delo daje čitaocu doživljaj kao da se zaista nalazi u tridesetim godima u kabinetu predsednika SAD.

Dragan Živojinović sa FPN, je istakao kao jednu od poruka da su ličnosti važne, njih oblikuje vreme, ali i ličnosti su te koje vreme oblikuju.

Sam autor, Dragan Simić, govoreći o svom delu, rekao je da je on delimično više na strani Ruzvelta, što su i njegove kolege primetile – Ruzvelt kao favorit.

Razlog tome je što po njegovim rečima Ruzvelt voleo malog (običnog) čoveka. Kao inspiracija i motivacija, ne samo za ovom knjigom, već i za njegovom profesijom, bila je znatiželja kada je pročitao citat Džesi Džeksona u Tajmu koji glasi glasi „Radije bih voleo Ruzvelta u kolicima, nego Regana na konju“.

Rekao je da se prvi put u njegovoj knjizi dovode u ovakvu vezu Ruzvelt i Vilson, što su primetili i potencijalni engleski izdavači.

Na promociji su učestvovali i dr Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti – Sveučilište u Zagrebu, dr Marko Dašić, sa FPN, i drugi.

Pored mnogobrojnih studenata, prisustvovali su i dekan Saobraćajnog fakulteta, zatim Milan Antonijević, aktivista za ljudska prava, Zoran Lutovac, presednik Demokratske stranke, i Borko Stefanović, iz Stranke slobode i pravde, koji su se mogli videti u prvim redovima.

„Radije bih voleo Ruzvelta u kolicima, nego Regana na konju“: Predstavljena knjiga na FPN 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari