Radman: Dačić obećao da će ispitati zašto je Pavličeku zabranjen ulaz u Srbiju 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Zagrebu da mu je srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao da će proveriti zašto je poslaniku stranke Suverenisti Marijanu Pavličeku bio zabranjem ulazak u Srbiju.

„Žao mi je što se to dogodilo. Ovakav slučaj ne omogućava rešavanje otvorenih pitanja, opet je to usijana tema koja traži odgovore, ali mi zajedno sa Srbijom želimo da rešavamo i takve probleme“, rekao je Grlić Radman novinarima u Zagrebu upitan o tom slučaju.

On je rekao da mu je Dačić u telefonskom razgovoru u nedelju rekao da će proveriti slučaj, a izrazio je i uverenje da se slične situacije neće ponavljati.

„Čim sam saznao za navedeni slučaj juče, stupio sam u kontakt s Dačićem kojem sam iskazao zabrinutost i nezadovljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima kojima se otežava ili zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju“, kazao je Grlić Radman.

On je rekao da je to rekao imajući u vidu da je s Dačićem nedavno dogovoren plan rešavanja bilateralnih pitanja, a ovakvi događaji, dodao je, ne bi trebalo da zasene ono što su počeli.

Hrvatski šef diplomatije je podsetio je da je jutros u ministarstvo pozvana i ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić kojoj je upućen protest zbog događaja.

Grlić Radman je rekao da dolazak Pavličeka, nositelja diplomatskog pasoša, nije bio najavljen Srbiji, dodavši da je „stvar zemlje primateljice hoće li nekome uskratiti ulazak ili ne, bez obzira bio nositelj službenog, običnog ili diplomatskog pasoša“.

Poslaniku desne, konzervativne stranke Suverenisti i članu saborskog Odbora za Hrvate van Hrvatske Marijanu Pavličeku u subotu je zabranjen ulazak u Srbiju, iako je imao diplomatski pasoš.

Njemu je na graničnom prelazu Bogojevo, posle tri sata čekanja, policija uručila rešenje o zabrani ulaska uz obrazloženje, kako je Pavliček rekao novinarima, da ugrožava bezbednost države i njenih građana.

Poslanik je putovao u Srbiju na poziv Hrvatskog kulturno-umetničkog društva ‘Antun Sorgg’, koje je u Vajskoj organizovalo manifestaciju „Šokačko veče“.

U međuvremenu je vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić rekao novinarima da je i on imao neugodnosti u subotu pri prelasku državne granice sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, na graničnom prelazu kod Bačke Palanke zadržan je bez obrazloženja dva i po sata, ali je pušten u Srbiju. I on je imao poziv na manifestaciju u Vajskoj.

Dekanić je novinarima rekao da je nedavno na državnoj granici Srbije zadržana i direktoka županijske razvojne agencije Zrinka Čobanković, koja je posle dužeg čekanja odustala od prelaza granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari