Radulović: Vanredno stanje proglašeno na protivustavan način 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović ocenio je danas da je vanredno stanje proglašeno na protivustavan način i pitao ko je odlučio i na osnovu čega da Skupština Srbije nije u mogućnosti da se sastane pa su umesto nje vanredno stanje proglasili predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Vlade Ana Brnabić i parlamenta Maja Gojković.

Radulović je, na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine, rekao da su Vučić, Brnabić i Gojković doneli odluku o uvođenju vanrednog stanja pozivajući se na član 200 stav 5 Ustava Srbije i da u odluci, koja je objavljena u Službenom glasniku, nema nikakvog obrazloženja.

On je rekao da se tom odredbom Ustava navodi da kada Skupština nije u mogućnosti da se sastane odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednici Republike, Skupštine i Vlade po istim uslovima, kao i parlament. Radulović je rekao da Skupština Srbije može da se sastane i da, ukoliko postoji opasnost od virusa, poslanici mogu da budu testirani.

On je rekao i da u članu 106. Ustava piše da se Narodna skupština sastaje bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.

„Narodni poslanici bi morali da budu u Skupštini nakon što je na ovaj protivustavan način proglašeno vanredno stanje“, istakao je Radulović.

Radulović je tražio da Gojković pod hitno odgovori da li joj je poznato da član 200 stav 5 može da se iskoristi samo ako Narodna skupština nije u stanju da se sastane, zbog čega nije sazvala sednicu parlamenta povodom proglašenja vanrednog stanja i po kom osnovu je utvrdila da Skupština nije u stanju da se sastane.

On je pitao i da li je osnov za nemogućnost da se Skupština sastane pravne prirode, odnosno da li je to naredba o zabrani javnog okupljanja ili je u pitanju neka druga faktička nemogućnost da se Skupština sastane.

Radulović je pitao da li Gojković zna da odluka jednog ministarstva o zabrani javnih okupljanja ne može da bude jača od Ustava i da suspenduje Skupštinu i oduzme joj Ustavom date nadležnosti.

On je pitao i zbog čega Gojković nije u skladu sa članom 200 stav 8 Ustava, u Ustavom propisanom roku, na dnevni red sednice parlamenta stavila potvrđivanje odluke o proglašenju vanrednog stanja koju su doneli, s obzirom da je u skladu sa članom 106 Ustava Skupština u zasedanju posle proglašenja vanrednog stanja. Radulović je pitao i zašto se Gojković odlučila za uvođenje vanrednog stanja bez ikakve javne rasprave i konsultacija sa Skupštinom Srbije, kad je iz Ustava jasno da se vanredno stanje uvodi samo ako postoji opasnost koja ugrožava opstanak države ili građana, a da je za epidemije i pandemije predviđeno proglašenje vanredne situacije u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofe i upravljanja vanrednim situacijama.

On je rekao da Vlada uredbama i odlukama bez ikakvog obrazloženja upravlja Srbijom, a vlast je „praktično koncentrisana kod jednog čoveka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari