Rakić: Vučić želi da podeli odgovornost za odluku koju je već doneo 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

“U državi gde su izbori nepošteni, ne može biti poštenog i konstruktivnog dijaloga između vlasti i opozicije. Kao i svaki autokrata i uzurpator vlasti, tako bi i Aleksandar Vučić bio najsrećniji da opozicija uopšte ni ne postoji i da on može večno i neograničeno da vlada. Ukoliko zaista i dođe do nekakvih konsultacija oko uvođenja sankcija Rusiji, biće to jedino zato da bi Vučić podelio odgovornost za odluku koju je već doneo, mimo svojih ustavnih ovlašćenja”.

Ovo za Danas kaže Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, odgovarajući tako na najavu predsednika Srbije da će početkom juna pozvati opozicione stranke na konsultacije o teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji u kojoj se Srbija našla situacije u Ukrajini.

Ona napominje da sve odluke koje je Vučić donosio u prethodnih deset godina bile su isključivo u funkciji njegovog ostanka na vlasti, a na štetu građana Srbije. Zato sumnja da će tako biti i sa odlukom oko uvođenja sankcija Rusiji.

“Demokratska stranka sa Vučićem može da razgovara jedino o njegovoj mirnoj predaji vlasti, zato nikakvi drugi razgovori i „konsultacije“ sa njim ne dolaze u obzir”, kaže zamenica predsednika DS.

Rakićeva navodi da je stav Demokratske stranke vezano za agresiju Rusije na Ukrajinu jasan je od samog početka. Od prvog dana, kaže, DS je osudila rusku agresiju, solidarisala se sa ukrajinskim narodom i podržala uvođenje sankcija onima koji su odgovorni za agresiju.

“Predsednik Demokratske stranke dr Zoran Lutovac je odmah po izbijanju rata u Ukrajini osudio rusku agresiju u emisiji „Reč na reč“ u kojoj se prvi put na RTS-u debatovalo o ratu u Ukrajini. Stavovi DS-a se otad nisu promenili. Naš spoljnopolitički prioritet je EU. Srbija mora svoju unutrašnju i spoljnu politiku da uskladi sa politikom Evropske unije ukoliko zaista želi da postane njena članica, a osuda agresora zbog napada na jednu suverenu zemlju nije samo političko pitanje nego i civilizacijsko”, ističe sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima biće interesantno videti da li su SNS i SPS u međuvremenu promenili svoje mišljenje o Rusiji.

“Vladimir Đukanović (SNS) i Đorđe Milićevića (SPS) su u pomenutoj emisiji žestoko napadali Demokratsku stranku i Zorana Lutovca zbog iznetih stavova o ratu Ukrajini. Ova dvojica su se zaklinjala da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji. Čini se da su njih dvojica, a pre svega Vučić, pod pritiskom međunarodne zajednice, revidirali stavove i sada su u problemu kako to da saopšte svojim biračima koje tako vešto obmanjuju već godinama”, napominje zamenica predsednika DS.

Predsednik Srbije nakon razgovora u Berlinu rekao je da situacija nikad nije bila teža.

“Preživećemo, ali je pitanje da li sa velikim i teškim ranama ili modricama. Plašim se svega što sledi”, rekao je predsednik Vučić, koji je za večeras najavio i novo obraćanje građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari