Vučić: Situacija teška i komplikovana, sutra o odgovoru na pitanja sa kojima se Srbija suočava 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je rekao novinarima da su na sastancima sa nemačkim zvaničnicima u Berlinu na stolu bila sva važna pitanja za Beograd – evropska perspektiva Srbije, kriza u Ukrajini i situacija na Kosovu i Metohiji, i ocenio da „razgovori nisu jednostavni“.

Ističući da je pozicija Srbije „teška i komplikovana“, Vučič je najavio da će sutra govoriti više o svim posledicama i velikim problemima sa kojima će se Srbija suočavati, kao i šta će biti odgovor Beograda na ta pitanja.

Srbija je iznela strateške stavove na početku rata u Ukrajini i „71 dan rata je i Srbija je na istoj poziciji“, rekao je Vučić i dodao da na sastancima nije skrivao poziciju Srbije.

„Zadovoljan sam velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom“, rekao je Vučić novinarima, uz ocenu da je  „važno je da razgovarate sa nemačkim predstavnicima jer je to najsnažnija evropska zemlja u svakom smislu“.

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu i da „neće da se okreće nigde drugde“.

On je dodao i da je Srbija vojno neutralna i da će biti vojno neutralna, ističući razliku između strateških i taktičkih pitanja.

Na pitanje o diversifikaciji i nabavci gasa, Vučić je rekao da „energenti postaju velika muka“.

Vučić je razgovarao u Berlinu o nastavku briselskog dijaloga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom na neformalnoj radnoj večeri, u organizaciji nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Ne želeći da gopvori o detaljima, Vučić je rekao da kada je reč o dijaloga su „svi nemački predstavnici govorili da ono sto je potpisano mora da se sprovede u delo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari