Rakočević: Evropa štiti teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije 1Foto: Radio KiM

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević rekao je danas da zahtev Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP) da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude zasnovan na uzajamnom priznanju, nije u skladu s normalnim civilizacijskim i ljudskim pravima.

Komentarišući nacrt izveštaja o Srbiji koji je podržalo 55 poslanika Evropskog parlamenta, Živojin Rakočević je za RTV KiM istakao da „živimo u vremenu apsurda“ i da bi Evropska unija (EU) na osnovu ukupnog stava o Kosovu morala da vodi računa i o svojim članicama koje ne priznaju Kosovo.

„Sada vlada jedna potpuna konfuzija u kojoj EP štiti teritorijalni integritet Ukrajine, a ne štiti teritorijalni integritet Srbije, i ponavlja da je Kosovo poseban slučaj i slučaj sui generis i da je to nešto jedinstveno na svetu. Shvatili smo da je presedan Kosova nešto što je temeljno uzdrmalo međunarodno pravo i nešto na šta će se i u budućnosti pozivati oni koji ruše druge i teritorijalni integritet drugih“, istakao je Rakočević.

Po njegovim rečima, EU šalje signal „koji apsolutno nije dobar, nije principijelan, nije razuman za nas na Kosovu i Metohiji jer mi živimo 20 godina u neevropskim uslovima“.

„Dvadeset godina neevrospkih uslova naših života bi moralo da zapita prosvećenu Evropu kojoj mi težimo – kako je moguće da se sistem koji smo uspostavili na takav način odnosi prema drugima?“, kazao je novinar.

Za Rakočevića je čudno da Evropa traži da Srbija prizna Kosovo jer, kako ističe, to nije u skladu sa normalnim civilizacijskim i ljudskim pravima.

„Suština je u tome da nije moguće priznati Kosovo i negde ljudi u Evopi to i znaju. Oni nastoje da dovrše projekat Kosovo i to najviše pod američkim pritiskom. Dakle, taj pritisak govori – ’Priznajte Kosovo to što je ono sada, inače mi ne znamo u kom pravcu ide ta teritorija’. Niko ne zna u kom pravcu se kreće Kosovo. Niko ne zna u kom pravcu se kreće teritorija na kojoj ne može da ispoštuje najosnovnija odluku Ustavnog suda. Čitav svet govori o tom Ustavnom sudu – ‘ispoštujte i vratite tu zemlju Visokim Dečanima'“, naglasio je Rakočević.

Dodao je da su na Kosovu temeljne vrednosti srpskog naroda potpuno ugrožene čitavih dvadeset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari