Rano je da opozicija izađe sa predsedničkim kandidatom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Nijedna od marketinških agencija do sada nije radila istraživanje rejtinga potencijalnih protivkandidata Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Iz agencija poručuju da je još rano za takva istraživanja, uprkos činjenici da se s vremena na vreme spominju imena nekih potencijalnih kandidata. Osim tih imena koja ne predstavljaju ni zvanične kandidate, sve ostalo je nepoznanica, od toga koje stranke bi ih podržale, postoji li konsenzus, do toga kako bi na njihovu kandidaturu reagovao ostatak opozicije, smatraju sagovornici Danasa, istraživači javnog mnjenja.

Politikolog Cvijetin Milivojević iz agencije Pragma kaže za Danas da je besmisleno praviti istraživanja o rejtingu predsedničkih kandidata kada ne postoje normalni izborni uslovi.

„Svako istraživanje u takvim okolnostima besmisleno je i nije nikakav pokazatelj stvarnog uticaja ili podrške koju pojedini kandidati imaju. Kad imate nenormalnu izbornu situaciju u Srbiji, kada su prethodni izbori bili nelegitimni, kada imamo najavu vanrednih parlamentarnih izbora, opoziciju na ulici i kada vlast oteže sa početkom međustranačkog dijaloga, sva vrsta ozbiljnog razmišljanja u tom smislu ko bi od predsedničkih kandidata, a ko ne bi imao podršku, gubi smisao. Takva vrsta istraživanja jedino nije besmislena iz ugla vlasti, koja želi da ubije u pojam ne samo opoziciju, već i građane tvrdnjama da Vučić nema alternativu i da su oni bogom dani da pobede i ako bi sutra bili izbori. Naravno da bi pobedili pod ovakvim izbornim uslovima. Zato smatram da je rano za opoziciju da već sada izađe sa nekim svojim predsedničkim kandidatom, jer bi on i pre raspisivanja izbora bio potrošen i provučen kroz toplog zeca u provladinim medijima, bez ikakvih kazni i zabrane“, napominje Milivojević.

Dodaje i da opozicija mora da insistira da dijalog počne što pre, da u dijalogu ne može da posreduje predstavnik Evropske narodne partije koja je „starija sestra SNS“, niti nelegalni predsednik oktroisanog parlamenta Srbije.

Sagovornik Danasa kaže i da mu je mnogo smešno kada gleda ljude u godinama, ozbiljne istraživače, poput Srđana Bogosavljevića, koji se ne bave istraživanjima, već spinovanjem i kreiranjem javnog mnjenja u cilju podrške Aleksandru Vučiću, za koga rade dnevna istraživanja.

Sagovornici Danasa kažu da je daleko dan kada će opozicija istaći svog predsedničkog kandidata. Napominju da sporadične kandidature Marinike Tepić, sudije Miodraga Majića, vladike Grigorija, Novaka Đokovića ili Dejana Bodiroge ili samokandidovanja Miloša Jovanovića, lidera DSS, i Borisa Tadića, predsednika SDS, nisu dovoljan razlog da bi se odmah poteglo istraživanje o njihovom rejtingu.

Đorđe Vukadinović, iz Nove srpske političke misli, kaže za Danas da je pitanje predsedničkog kandidata kompleksno, ne samo za opoziciju, već i za istraživače javnog mnjenja, jer uz pitanje o rejtingu ide i niz drugih.

„Nismo radili istraživanja rejtinga mogućih kandidata, ni zvanično, ni nezvanično, čak nismo imali ni pitanje ko bi po vašem mišljenju mogao da bude najuspešniji Vučićev protivkandidat. Nemamo nikakve brojke ni za Borisa, ni za Mariniku, ni za bilo koga. To je komplikovano i teško pitanje i za stranke i za kandidate i za istraživače. Tu nije najvažnije samo ko ima najveći rejting, nego ko ima i najmanje negativnih poena. Podsećanja radi u trenutku kada je odlučeno da Koštunica bude predsednički kandidat, on je bio daleko od toga da je imao najviše pozitivnih poena, ali je imao ubedljivo najmanje broj negativnih poena od ostalih potencijalnih kandidata. I to se pokazalo kao presudno“, smatra Vukadinović.

Dodaje da i kada postoji iskreno dobra volja i želja da se nađe najbolji kandidat, to je teška i ozbiljna operacija, a u okolnostima kada dobre volje nema u aktuelnoj opoziciji, kada ne postoji konsenzus, to je ogromna prepreka.

On kaže da nije najvažnije ko ima najveći rejting, već ko može konkretno da pobedi Vučića. „Mi imamo odlične sportiste, glumce, pevače koji imaju vrlo visok rejting, građani ih vole, ali se oni ne doživljavaju kao političari koji bi mogli da vode zemlju. Popularnost neke osobe automatski nije garant da se ona doživljava kao dobar predsednički kandidat. Da je tako glumci bi vladali svuda po svetu“, napominje Vukadinović.

I Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, potvrđuje za Danas da istraživanja o rejtingu mogućih Vučićevih protivkandida na predsedničkim izborima nisu rađena iz dva razloga.

„Nismo sebi dali za pravo da baš mi procenjujemo ko bi mogao da bude predsednički kandidat. Drugi razlog je što oni koji se spominju u javnosti kao mogući kandidati imaju dosta slab rejting da bismo ih mi posebno analizirali“, kaže Pejić i dodaje da da ni slab rejting ne bi bio problem da se neke ličnosti spominju jasnije i direktnije kao kandidati, ali da to kod nas nije slučaj.

Kod nas se, kaže, svako malo pojavljuju novi i novi predsednički kandidati, pa bi zaista bilo suludo sve ih analizirati.

Pejić priznaje da se ime Marinike Tepić najčešće spominjalo do sada, ali da osim njenog imena kao mogućeg kandidata, sve ostalo je izostalo, ni ko je bi je stranke podržale, da li bi ona bila samo kandidat građanske opozicije , ili kompletne opozicije. „Isti je slučaj i sa Borisom Tadićem, dok je kod kandidata vlasti sve mnogo jasnije“, zaključuje Pejić.

Rašković Ivić: Tadić istrošio predsednički kredit

„Gospodin Boris Tadić je u dva mandata istrošio predsednički kredit. Opozicija treba da nađe novu ličnost. Sigurna sam da je moguće naći novu i nepotrošenu ličnost iza koje bi stala opozicija“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, reagujući tako na tvrdnju lidera SDS da ukoliko opozicija ne može da pronađe predsedničkog kandidata, da će se on kandidovati. U Narodnoj stranci nisu želeli da nam odgovore da li postoji mogućnost da novi stari predsednički kandidat ponovo bude Vuk Jeremić, lider te stranke. Rečeno nam je da o tome nije bilo reči.

SSP: Ko može da ujedini Srbiju

Nakon što je Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, poručio da ima boljih kandidata od Borisa Tadića, pitali smo da nam u SSP-u navedu bar jednog od tih „boljih kandidata“. Rečeno nam je da neće da pričaju na tu temu, ali da je njihov stav da kandidat treba da bude nestranačka ličnost koja može da ujedini Srbiju, a to ne može nijedan političar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari