Rašić: U 2022. godini na Kosovu nije izgrađena nijedna kuća za povratnike 1Foto: Medija centar

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić izjavio je danas da tokom 2022. godine na Kosovu nije izgrađena nijedna kuća za povratnike.

Rašić je na konferenciji za medije rekao da Ministarstvo za zajednice i povratak tokom 2022. godine nije finansiralo izgradnju nijedne kuće, a milion evra investicija bespovratno je otišlo u suficit, kao i 250.000 evra subvencija koje su bile predvidjene budžetom.

On je najavio da će raditi na povratku u urbane sredine.

„S obzirom da smo ovde samo 15 dana, ja sam bio neprijatno iznenađen, milion evra investicija bespovratno je otišlo u suficit. Nije bilo načina da iskoristimo taj novac. Ne znam šta je moj prethodnik (Goran Rakić, predsednik Srpske liste) radio, ali šta god da je radio nije radio u ovom ministarstvu. Lošije rukovodjenje ja nikada nisam video. Stvarno me je razočaralo što jedna trećima budžeta odlazi u suficit“, rekao je Rašić, preneo je Radio KiM.

Budžet Ministarstva za zajednice i povratak i u narednoj godini iznosiće tri miliona evra.

Ministar Rašić je naveo da, po njegovim saznanjima, ima 200 zahteva za povratak raseljenih.

„Poslednji apdejt je bio 2018. godine. Od tada ništa nije urađeno. Prvo moramo da proverimo sve te zahteve zato što je prošlo pet godina, da li su ljudi tu, da li i dalje žele da se vrate, da li su živi. To ćemo prvo da proverimo pa tek onda da nastavimo da radimo. Prvo ćemo kontaktirati one koji su na listi i objavićemo još jedan poziv za sve, da li se radi o povratnicima ili stabilizaciji zajednice. Moraćemo da uradimo sve ispočetka“, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari