Raspiruje se sukob između "naroda" i "građana" 1Foto: Medija centar

Danas na delu imamo raspaljivanje sukoba i nastojanje oba dela političke elite da u frontalni sukob uvedu „narod“ i „građane“.

„Narod“ predvodi vlasnik privatizovane države Srbije, a „građane“ mešung lidera u borbi za mesto vođe, ocenjuje za Danas sociolog Srećko Mihailović, komentarišući jučerašnji sukob predvodnika opozicije Saveza za Srbiju sa predstavnicima vlasti ispred Gradske uprave.

Odgovarajući na pitanje našeg lista o tome, da li mu se, na osnovu skorašnjih događaja čini da je društvo blizu nekom ozbiljnijem sukobu sa vlašću, odnosno pristalica vlasti i onih koji su protiv nje, Srećko Mihailović kaže da ishod zavisi od brzine urušavanja partije vlasnika države, a s druge strane od brzine raspadanja ideološkog ćušpajza oličenog „u savezu, gle čuda, za Srbiju“.

– Po već ustaljenom modelu prividno rešenje doneće revitalizacija srpskog nacionalizma, u kojem će se nadmetati sadašnji vlasnik sadašnjosti i budućnosti Srbije i aspiranti za mesto vlasnika srpske države. Već tri decenije političku scenu Srbije obeležava sukob unutar političke elite koji se delom temelji na strukturnoj polarizaciji društvene strukture. Drugim delom sukob unutar elite se temelji na različitim interesima a delom i različitim ideologijama balkanskog kapitalizma izmešanog sa interesima svetskog kapitala kojima se slabo suprotstavlja, ali se suprotstavlja nedovoljno oblikovana građanska Srbija – smatra sagovornik našeg lista.

Srećka Mihailovića pitali smo da li smatra i može da proceni koliko je ovdašnje društvo daleko od ozbiljnijeg unutrašnjeg sukoba, odnosno da li misli da je u Srbiji moguć nekakav vid građanskog rata ili sukoba.

– U ovim sada postojećim sukobima naroda i građana, gaće će, kao i uvek, da krvavi narod i građani, a šnjur će odneti jedan ili drugi deo političke elite. Zar ta priča ne zvuči poznato? – kaže on. Mihailović ukazuje da se „svakodnevno se suočavamo sa karikaturama javnog života i sa nadmetanjem u izmišljanju puteva koji nas sve brže spuštaju u našu rupu bez dna“.

– Uostalom zar već dugo ne govorimo kako bi sve ovo bilo smešno kada bi se nekom drugom dešavalo. Ne bi ni tada! – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari