Rasprava u EP o Srbiji: Picula traži uvođenje sankcija Rusiji 1foto: Evropska unija

Nacrt rezolucije poslanika iz EP Tonina Picule u kojoj se državama članicama preporučuje da se sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima ukoliko se uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji trebalo bi da se nađe pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u utorak 22. novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

U oktobru je Spoljnopolitčki komitet Evropskog parlamenta (AFET) usvojio izveštaj u kojem se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zemlje sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

„Ističući da bi EU trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU“, navodi se u tekstu.

„U tom svetlu, trebalo bi ponovo razmotriti sve fondove EU za Srbiju, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima i interesima EU“, navedeno je u zaključku.

EU mora ostati otvoren projekat ako želi da se razvija kao uticajan model saradnje između demokratija na globalnoj sceni“, navodi se ocena autora izveštaja, Tonina Picule, hrvatskog socijaldemokrate.

„EU treba da pronađe efikasniji mehanizam za prevazilaženje trenutnih unutrašnjih i spoljnih prepreka. Međutim, reforma EU može i mora da ide ruku pod ruku sa njenim daljim proširenjem. Ovi ciljevi nisu kontradiktorni. Naš odgovor mora biti principijelna, sveobuhvatna, brza i efikasna nova strategija proširenja“, naveo je Picula.

Ovaj izveštaj, izglasan sa 49 glasova za, pet protiv i 8 uzdržanih, trebalo bi da bude usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, kada dobija verziju Rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari