"Rat Grujičić sa Zapadom koji nikako da se završi": Sagovornici Danasa o izjavi ministarke zdravlja da je protiv Jugoslavije 1999. vođen nuklearni rat 1Dr Danica Grujičić Foto: Medija centar/ wikipedia

Izjavu ministarke zdravlje Danice Grujičić da je protiv Savezne republike Jugoslavije 1999. vođen nuklearni i hemijski sagovornici Danasa oprečno komentarišu, pozivajući se na različite izvore i izveštaje drugačije i govore o posledicama NATO agresije.

Naši sagovornici iz stručne javnosti ne slažu se sa rečima ministarke.

 Epidemiolog Zoran Radovanović komentariše da je ministarka ovom izjavom pokazuje da ne zna šta je nuklearni rat.

– Ako je ministarka tako rekla onda ne zna šta je nuklearni rat. U svakom ratu dolazi do oštećenja fabrika i hemijskim kombinata, pa su ratna dejstva praćena hemijskim zagađenjem. Naš je problem što smo i pre i posle NATO agresije imali  toliko zagađenju životnu sredinu tako da tu posledicu bombardovanja teško možemo izolovano da posmatramo, kaže Radovanović.

"Rat Grujičić sa Zapadom koji nikako da se završi": Sagovornici Danasa o izjavi ministarke zdravlja da je protiv Jugoslavije 1999. vođen nuklearni rat 2
foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Da Danica Grujičić dozvoljava da joj politički stavovi potisnu naučni kredibilitet smatra toksikolog i novinar Aleksandar Dikić.

– Ovo je posledica Vučićeve sposobnosti da od stručnjaka napravi političara, jer je deset godina nesposoban da od političara napravi stručnjaka. Dvadeset pet godina kasnije gotovo se ništa nije promenilo, samo umesto SRS Bojića imamo SNS Grujičićku koja dozvoljava da joj politički stavovi potisnu naučni kredibilitet, a sve u službi širenja mržnje prema Zapadu, kaže Dikić, koji je i član Demokratske stranke.

"Rat Grujičić sa Zapadom koji nikako da se završi": Sagovornici Danasa o izjavi ministarke zdravlja da je protiv Jugoslavije 1999. vođen nuklearni rat 3
Foto: Privatna arhiva

Smatra da umesto da bude instrument nauke, nauka postaje, kako kaže, instrument u rukama prof. Grujičić – „za njen rat sa „zločinačkim“ Zapadom koji nikako da se završi, čak ni posle ulaska u „proEU“ i „prozapadnu“ vladu“.

Bivši ministar odbrane i predsednik Savet za strateške politike Dragan Šutanovac misli da se ministarka ponaša „kao da je rasterećena odgovornosti“, te je poziva da uradi istraživanje na temu zašto su građani Srbije po oboljevanju od kancera iznad proseka Evrope, a u isto vreme u vrhu po smrtnosti.

– Danica Grujičić ne propušta šansu da se, u stilu populističkih šarlatana, obrati gradjanima na razne teme. Umesto da konačno, a pozicija joj to onogućava, uradi istraživanje na temu zašto smo po oboljevanju od kancera ispod proseka Evrope a u isto vreme u vrhu po smrtnosti ona se ponaša kao da je rasterećena odgovornosti, kaže Šutanovac.

"Rat Grujičić sa Zapadom koji nikako da se završi": Sagovornici Danasa o izjavi ministarke zdravlja da je protiv Jugoslavije 1999. vođen nuklearni rat 4
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Bivši ministar Danici Grujičić poručuje i da ako ne može da uradi to istraživanje – „onda neka konsultuje Svetsku zdravstvenu organizaciju, oni su ga odavno uradili“.

S druge strane, pravnik i predsednik udruženja građana „Narodna mreža“, bivši narodni poslanik Vladan Glišić izjavu ministarke Grujičić smatra tačnom.

– Istina je da su korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom uveli elemente nuklearnog rata. To je potvrđeno u pravosnažnoj presudi koju su italijanski vojnici dobili protiv NATO. Gađanjem mapa hazarda, odnosno trafostanica, hemijskih postrojenja, širom Srbije oslobodili su hemijske otrove koji su zagadili ceo region. Tako su uveli i elemente hemijskog rata, kaže Glišić.

"Rat Grujičić sa Zapadom koji nikako da se završi": Sagovornici Danasa o izjavi ministarke zdravlja da je protiv Jugoslavije 1999. vođen nuklearni rat 5
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

On dodaje da je NATO agresija „radioaktivnim i hemijskim zagađenjem izazvala epidemiju kancera po Srbiji o čemu najbolje zna dr Grujicic kao doskorašnji načelnik Onkološkog instituta“.

Sadašnji narodni poslanici takođe različito komentarišu reči doktore Grujičić.

Predsednik I poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović smatra da ovom izjavom ministarka ima želju da gradi svoj rejting na, kako kaže, populizmu, umesto da se bavi problemima koji dovode, kako napominje, do toga da je Srbija u vrhu Evrope po stopi smrtnosti od malignih oboljena, iako nije u vrhu po oboljevanju od ovih bolesti.

– Po zvaničnim statistikama Srbija nije u vrhu Evrope po oboljevanju od malignih bolesti, ali jeste po stopi smrtnosti. To ukazuje da nešto sa zdravstvenim sistemom ozbiljno nije dobro. Da prevencija gotovo da ne postoji, da su naše zdravstvene navike na veoma niskom nivou. Posao ministarke zdravlja je da se uhvati u koštac sa tim problemima, a ne da gradi svoj rejting na populizmu koji je zasnovan na čijoj zloupotrebi emocija i preživljenih trauma, poručuje Grbović.

"Rat Grujičić sa Zapadom koji nikako da se završi": Sagovornici Danasa o izjavi ministarke zdravlja da je protiv Jugoslavije 1999. vođen nuklearni rat 6
foto FoNet Milica Vučković

U nešto dužem odgovoru predsednica i poslanica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkvoski Grujičićkinu izjavu potkrepljuje „izveštajem šefa misije za prostorni program UN Bakarija Kante“, a koji je, kaže, samoinicijativno objavio američki novinar Robert Parson u ženevskom dnevniku Kurijeru.

– Šef misije za prostorni program UN Bakari Kante je posetio Srbiju tokom NATO agresije i sačinio izveštaj o posledicama agresije, koji upućuje da je bombardovanje Jugoslavije izazvalo ekološki užas. Kanteov izveštaj, sakriven od očiju javnosti, samoinicijativno je publikovao američki novinar Robert Parson u ženevskom dnevniku Kurijeu (Le Courrier) pod naslovom: Skriveni alarmantni iz-veštaj o posledicama bombardovanja Jugoslavije: Otrovi koje UN neće da vide. Situacija se ni danas nije promenila. Svaki razgovor na ovu temu pripisuje se izrazima bujne srpske mašte, nekakve puke uobrazilje. Svi koji otvoreno govore o tome često budu etiketarani kao teoretičari zavere, kaže predsednica Zavetnika.

"Rat Grujičić sa Zapadom koji nikako da se završi": Sagovornici Danasa o izjavi ministarke zdravlja da je protiv Jugoslavije 1999. vođen nuklearni rat 7
foto FoNet Aleksandar Barda

Kako dodaje postoje dve presude kojima se Ministarstvu odbrane Italije nalaže da isplati nakan štete članovima porodice preminulih italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji.

–  Njih 513 je prijavilo patološke promene vezane za izloženost osiromašenom uranijumu. Italijansko zakonodavstvo predviđa pružanje besplatnih zdravstvenih usluga u bilo kojoj ustanovi za sve pripadnike vojske koji su boravili na KiM i u Bosni, a naši veterani i invalidi rata uglavnom nemaju zdravstvene knjižice. To je tema kojom treba da se pozabavimo, kaže Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari