Razjašnjavanja i osporavanja između IZ u Srbiji i BOSS 1Novi Pazar Foto: Beta/Ishak Slezović

Između bivših funkcionera Stranke pravde i pomirenja (SPP), Samira Tandira i Admira Muratovića, koji su osnovali novu partiju, Bošnjačko-srpski savez (BOSS), sa jene strane i Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, sa druge strane, koja otvoreno podržava SPP, ovih dana, razmenjuju se međusobne optužbe.

BOSS je optužila SPP da zloupotrebljava vakufsku imovinu i IZ u Srbiji.Optužbe je zasnovala na činjenici da se sedište SPP nalazi u zgradi islamskih ustanova, u centru Novog Pazara, kojom gazduje ta Zajednica.

U odbranu vakufske imovine i partije koja koristi te prostorije, uključio se glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić.

Odbacio je optužbe BOSS i ocenio da su „krivo nasađeni“ koji tvrde da SPP zloupotrebljava IZ u Srbiji i njenu imovinu.

-Značajan broj vakufskih lokala izdat je pod kiriju. Svakih šest meseci prave se ugovori sa zakupcima i svako može da zatraži da bude korisnik vakufskog dobra. Ono gde postoji šerijatska smetnja, ne kalkulišemp – naglasio je muftije Dudić, u izjavi za portal koji je blizak IZ i SPP.

Potvrdio je da SPP koristi vakufske prostorije.

-Pre osam godina napravili su ugovor.Tražili su od Zajednice lokal po jasno utvrđenim principima i pravilima – objasnio je vrhovni poglavar IZ u Srbiji i poručio da i druge političke partije mogu da se prijave i „bez ikakve dileme neće imati problema“.

Novo osporavanje između dve strane nastalo je kada je objavljeno da je Samir Tandir registrovao novu agenciju za halal stsndarde (proizvodnja i priprema hrane u skladu sa islamskim običajima).

Agencija za halal sertifikate“Halal i consulting” čiji je direktor Samir Tandir, registrovana je u Agencije za orivredbe registre (APR).

Ovakvu agenciju, 2007.godine osnovala je IZ u Srbiji i na njenom čelu je, sve do prošle godine, bio Tandir.d

Za muftiju Dudića nije prihvatljivo osnivanje još jene halal agencije, koja nije pod kontrolom IZ.

-Pitanje halal kvaliteta mora, isključivo, biti vezano za IZ, jer ona i ulema će voditi računa da li je nešto halal ili nije i oglašavati se tim povodom. Pojavljivanje nove halal agencije klasična je zloupotreba – rekao je muftija Dudić.

Upozorio je sve muslimane “da se stim ne poigravaju, jer postoji već nekoliko kvazi halal agencia u Srbiji, gde za nekoliko stotina eura možete dobiti halal standard“., a IZ nema ništa sa njima, niti ih podržava.

Obojica čelnika novoosnovane BOSS nekada su bili uposlenici IZ u Srbiji i među najbližim saradnicima Muamera Zukorlića.

Razmena optužbi između nekadašnjih bliskih veruskih i pokitičkih saradnika je na početku – tvrde poznavaoci političkih odnosa u bošnjačkoj zajednici. Sve se događ,a, u trenutku. kada velike bošnjačke partije, ponovo glasno, pričaju o jedinstvu u bošnjačkom korpusu, koji je, u prethodnih dvadesetak godina, bio duboko podeljen između političkih i verskih opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari