Razočaranih birača malo, funkcioneri će biti namireni 1Foto: FoNet/Instagram

Ujedinjenje Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića, iako bi moglo pozitivno da utiče na izborni rezultat SNS u Beogradu, nije obradovalo sve naprednjake ali ni patriote.

Međutim, kako za Danas kažu istraživači javnog mnjenja nazadovoljnih i razočaranih birača ovih partija zbog ovog poteza nema puno i pre se može govoriti o nezadovoljnim glasačima SPAS-a nego SNS.

Nezvanično se, prema saznanjima Danasa, među naprednjacima i patriotama priča da su uglavnom razočarani i iznenađeni funkcioneri obe partije, a ne obični članovi, glasači ili simpatizeri.

Kako kažu naši sagovornici bliski ovim partijama, očekuje se ipak da će najnezadovoljniji u SPAS-u biti namireni funkcijama u gradu i mestima u javnim preduzaćima koja će biti „oduzeta“ naprednjacima kojima lider SNS Aleksandar Vučić nije zadovoljan a koji su bliski Nebojši Stefanoviću, potpredsedniku SNS sa kojim Vučić u poslednje vreme, kako se tvrdi, nema dobar odnos.

O tome će se, procenjuju naši sagovornici, u pojedinostima razgovarati do kraja maja kada se očekuje postizanje dogovora dve strane o ujedinjenju.

Pretpostavlja se, navode naši izvori, da Šapić osim funkcije koju traži za sebe, neće zaboraviti i one na koje se oslanjao od osnivanja SPAS-a, pa će i one patriote van Beograda, koje nisu dobile funkcije nakon formiranja vladajuće koalicije, dobiti svoje fotelje i apanaže.

Kada je reč o reakciji na dosadašnjih glasača SPAS-a na ujedinjenje, Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, za Danas kaže da bi trenutak njihovog razočaranja vezao ne za sadašnju odluku o spajanju već za ulazak SPAS-a u vladajuću koaliciju.

On kaže da su razočarani u Šapića otpali još tada, ali da je prošlo premalo vremena da se opredele za nekog drugog.

Razočaranih birača malo, funkcioneri će biti namireni 2

O tome kome će se eventualno razočarani simpatizeri naprednjaka okrenuti kada Šapić uđe u SNS, Pejić kaže da još nije došlo do trenutka u kojem se može reći da SNS ima razočarane birače u velikom broju.

– Oni koji su do sada bili razočarani su išli na različite strane. To pokazuje to što nemamo nijednu masovniju stranku niti pokret, uključujući i Šapića. Razočarani su otišli najviše u apstinenciju, neki kod Šapića ali i u druge opcije kojih ima puno ali nijedna nije snažna. Šapić od razočaranih naprednjaka nije puno „profitirao“ – ukazuje Pejić.

Kako dodaje, SNS sada nije u fazi u kojoj je posle pada sa vlasti bila DS, pa je za dve godine sa 20 i nešto odsto pala na šest.

– Da bi se SNS smanjio, da bi njihov procenat bio manji, neko mora da dobije te glasove. SPS teško. Zasad nikog ne vidimo da je neko iz opozicije dobio veći broj glasova. Zbir uvek mora da bude 100, a SNS ne može da padne na 35 odsto a da neko ne poraste za toliko – navodi Pejić.

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat nam je rečeno da je ujedinjenje SNS i SPAS politički inženjering i plod konstantnih istraživanja javnog mnjenja i fokus grupa, kojim će SNS ojačati u Beogradu, te da neće biti značajno razočaranih glasača SNS.

Pre se može govoriti o delu razočaranih Šapićevih birača, ali kojih neće biti puno, navode u Demostatu. Kako dodaju, SNS je kao liderska stranka od dolaska na vlast konstantno uvećavala procenat broja glasova, a opozicija nije uspevala da artikuliše nezadovoljstvo ljudi, budući da je zbir nezadovoljnih građana veći od ukupnog zbira rejtinga opozicionih partija.

U Demostatu ukazuju na to da je lider naprednjaka uvideo da je Šapić takav kandidat u Beogradu koji bi mogao da napravi upliv i kod dela nezadovoljnih glasača naprednjaka, a koje je posledica, pre svega, loših poteza gradske vlasti čija je personifikacija zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Zato je, zaključuju u Demostatu, ulazak Šapića u SNS „tri u jedan“ dobitna kombinacija za naprednjake, koji time obezbeđuju veće šanse da imaju kandidata za Beograd koji može da pobedi i sprečavaju eventualnu post izbornu koaliciju Šapića i opozicije, budući da nije bilo izvesno da bi SNS i SPS mogli sami da osvoje Beograd. Zatim se i oslobađaju Stefanovićevih kadrova i rešavaju se nepopularnog Vesića.

Odluka krajem maja

Podsetimo, u ponedeljak po podne održan je sastanak predstavnika SNS i SPAS-a na kome su bili sem Vučića, Siniša Mali, Miloš Vučević, Darko Glišić i Dejan Ðurđević, dok je Šapić došao sa članovima Predsedništva SPAS-a Marijom Leković i Radovanom Tvrdišićem. Vučević je rekao da će konačna odluka biti doneta 29. maja kada će biti održane sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari