"Pitam se da li su iz PR tima Ziđina išli takođe na SNS edukaciju za lidere": Reakcija Narodne poslanice iz Bora Irene Živković na saopštenje kompanije 1Foto: Irena Živković

Narodna poslanica sa liste “Srbija protiv nasilja”, irena Živković, reagovala je na saopštenje kompanije Ziđin Koper, i kaže da čitajući ovo saopštenje, ne može se oteti utisku da izgleda kao da ga je pisao Vučić lično ili bar neko iz medija tima SNS. Dodaje da je još 16. oktobra prošle godine Upravni sud poništio Rešenje Vlade Srbije o usvajanju studije o proceni uticaja.

Prema njenim rečima, meštani sela Krivelj kod Bora od 29. januara drže blokadu puta za vozila Ziđina i za vozila koja dopremaju repro materijal neophodan kompaniji za dalji rad.

“Umesto da se zahtevi meštana Krivelja, koji se tiču normalizacije njihovih života i poštovanja zakona države Srbije, usvoje ili bar uzmu u razmatranje, danas u medijima izlazi saopštenje kompanije Ziđin koje bi, po mom mišljenju, moglo slobodno u udžbenike o manipulaciji istinom. Čitajući ovo saopštenje, ne mogu se oteti utisku da izgleda kao da ga je pisao Vučić lično ili bar neko iz medija tima SNS. Pitam se da li su iz PR tima Ziđina išli takođe na SNS edukaciju za lidere”, upitala je ona.

Sagovornica Danasa kaže da u svom saopštenju Ziđin izražava razumevanje za blokadu meštana sela, poziva na dijalog, ali istovremeno navodi da će zbog te blokade radnici rudnika Novo Cerovo morati na prinudni odmor.

“U istom tekstu, naravno, i par radnika daje izjave:“Nadamo se da će blokade prestati jer nam je cilj da radimo i primamo punu platu!“. Gospodo i gospođe, potpisnici ovog saopštenja, sraman je vaš pokušaj zamene teza. Sramno je što pokušavate da ucenite meštane sela Krivelj mogućim gubitkom posla njihovih sugrađana i komšija, mada smatram da je mnogo veći problem od toga apsolutno odsustvo državnih institucija i lokalne samouprave u zaštiti ovih ljudi koji samo traže poštovanje zakona”, objašnjava ona i dodaje:

“Još nešto, možda i najbitnije, u vašem saopštenju bode oči, a to je rečenica:“ Ova kompanija poštuje srpske zahteve, pridržava se svih postojećih sporazuma i aktivno traži dijalog.“ Ne znam šta ste dogovorili sa Vučićem i Srpskom naprednom strankom na lokalnom nivou, ali još 16.10.2023. godine Upravni sud je poništio Rešenje Vlade RS o usvajanju studije o proceni uticaja”.

"Pitam se da li su iz PR tima Ziđina išli takođe na SNS edukaciju za lidere": Reakcija Narodne poslanice iz Bora Irene Živković na saopštenje kompanije 2

Narodna poslanica, Irena Živković ističe, da je Cerovo funkcionisalo bez obavezne studije o proceni uticaja na životnu sredinu, što znači i protiv zakona države Srbije.

"Pitam se da li su iz PR tima Ziđina išli takođe na SNS edukaciju za lidere": Reakcija Narodne poslanice iz Bora Irene Živković na saopštenje kompanije 3
Foto: Miljko Stojanović

“Ovo nije prvi put da kompanija Ziđin radi suprotno zakonima i propisima države. Da, u pravu ste, radite po „zahtevima i sporazumima“. Ali, sa kim? I šta sve gube građani Bora, pa i Srbije, u vašim „trange frange“ dogovorima? Savetujem vam da razgovarate sa meštanima sela Krivelj i počnete da ispunjavate njihove zahteve. I savetujem vam da se ne oslanjate na dalje na te „sporazume“ i da bar na dalje poštujete zakone države u kojoj radite, jer neće ni vlast koja vam to dozvoljava doveka.  Nakon svrgavanja trenutne vlasti, moraće da se odgovara za svako kršenje zakona, a saradnja će moći da se nastavi samo uz poštovanje istih”, zaklučila je ona.

Meštani Krivelja već 16 dana drže blokadu puta

Podsećamo, kompanija Srbija Ziđin koper, zajedničko preduzeće Vlade Srbije i kineske Ziđin Majning grupe, privremeno je obustavila proizvodnju u rudniku „Novo Cerovo“ zbog blokade puta koji vodi ka tom rudniku, saopšteno je danas.

Meštani Krivelja koji već više od 15 dan blokiraju put koji prolazi kroz njihovo selo, kazali su da se blokada puta odnosi na saobraćanje teške mehanizacije kompanije Ziđin, koja je, kako oni kažu, “svojim neodgovornim ponašanjem dovela do nezadovoljstva meštane ovog sela”. Oni su predlog sporazuma poslali komaniji još 7. februara ali odgovora još uvek nema. Umesto odgovora, počeli su da prave put preko reke, koji je nakon intervencije inspekcije, prvo zaustavljen, a zatim ukljonjen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari