Sonja Biserko: Realno je da Vučić i Kurti u Briselu, krajem marta, potpišu evropski predlog sporazuma 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prvi je najavio saglasnost sa novim evro-američkim konceptom pregovora čiji ram određuju zahtev Beogradu da ne sprečava ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, i zahtev Prištini da konačno formira Zajednicu srpskih opština – kaže za Danas Boško Jakšić, spoljno politički analitičar.

Komentarišući najave iz Brisela da je cilj da se premijer Kosova, Aljbin Kurti Aleksandar Vučoć dovedu najkasnije za mesec dana za sto i da potpišu evropski, mirovni sporazum, Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava kaže za Danas da “od početka zapadne diplomatske ofanzive, posebno od kada je kvinta uručila predlog Beogradu i Prištinu, bilo je jasno da zapad želi što pre da završi sa pitanjem Kosova”.

Podsetimo, Aljbin Kurti je potvrdio da je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu, u telefonskom razgovoru, izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Sonja Biserko: Realno je da Vučić i Kurti u Briselu, krajem marta, potpišu evropski predlog sporazuma 2
foto EPA-EFE/FILIP SINGER

– Premijer Kosova Aljbin Kurti obavio je juče telefonski razgovor sa višim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom. Razgovarali su o evropskom predlogu, prihvatljivom kao dobroj osnovi za dalje razgovore i solidnoj platformi za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u okviru dijaloga u Briselu – navedeno je u saopštenju.

Naglašen je značaj napretka Kosova u međunarodnim integracijama u vreme kada su demokratska i ekonomska dostignuća Kosova u poslednje dve godine dokazana od mnogih prestižnih međunarodnih organizacija i instituta, dodaje se u saopštenju.

„Premijer Kurti je potvrdio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou i izrazio saglasnost o potrebi intenziviranja procesa dijaloga“, piše u saopštenju kosovske vlade.

Sonja Biserko: Realno je da Vučić i Kurti u Briselu, krajem marta, potpišu evropski predlog sporazuma 3
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Prema rečima Sonje Biserko, ukrajinski rat je stavio bezbednosno pitanje u fokus odnosno do kraja je iskristalisao prioritete.

– U tom smislu Balkan, pre svega Srbija, jeste bezbednosno pitanje. Srbija je sa razlogom percipirana kao ključni faktor nestabilnosti u regionu – smatra Biserko.

Kako dodaje, zato je realno da Vučić i Kurti budu pozvani u Brisel da krajem marta potpisu taj predlog.

Sonja Biserko: Realno je da Vučić i Kurti u Briselu, krajem marta, potpišu evropski predlog sporazuma 4
Foto: Shutterstock/Golden Brown

– Zanimljiv je poslednji intervju predsednika Vučića u kojem je naveo da se Srbija mora rukovoditi svojim „ekonomskim interesima, koji su na zapadu, kao i o pitanjima kulture koja je i na istoku“. Zanimljiva formulacija oko koje treba da prelomi odluku. Sudeći po nekim naznakama u promeni narativa, pre svega, u medijima koje on kontroliše, čini se da se ipak opredelio za ekonomiju – podseća sagovornica Danasa.

Istina je, napominje dalje, da ruski ambasador smatra da kosovsko pitanje treba odložiti sve dok se ne završi rat u Ukrajini.

– Očigledno ima u vidu neku vrstu trgovine. Međutim, malo je izgledno posle svih zverstava koje Rusija čini u Ukrajini da je to moguće. Jer, zapad je u procesu izgradnje novog evropskog bezbednosnog poretka u kojem je Balkan važna geostrateška tačka – zaključuje Sonja Biserko.

Sonja Biserko: Realno je da Vučić i Kurti u Briselu, krajem marta, potpišu evropski predlog sporazuma 5
Foto: RTS/Printscreen

Prema rečima Boška Jakšića, Vučić je prvi najavio saglasnost sa novim evro-američkim konceptom pregovora čiji ram određuju zahtev Beogradu da ne sprečava ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, i zahtev Prištini da konačno formira Zajednicu srpskih opština.

– Tako je stekao određenu prednost, ali ona je poravnata od kako se posle višenedeljnog odbijanja ZSO i postavljanja šest nerealnih zahteva saglasio i Kurti. Otvorena je nova trka sa vremenom – ističe Jakšić.

On podseća da Vučić odbija da ide za Brisel pre nego što Priština ne ispuni obavezu prihvaćenu Briselskim sporazumom iz 2013.

– Jasno je, međutim, da ZSO mora da pretrpi određene korekcije, da se uskladi sa kosovskim ustavom kako su potvrdili i američki posrednici. To, drugim rečima znači da Vučić i Kurti treba da se nađu u Briselu i aktiviraju dijalog . Smatra sagovornik Danasa.

Da li će ZSO biti prvo pitanje, dodaje, koje bi moglo da bude skinuto sa dnevnog reda zavisiće od umešnosti srpskog pregovarača.

– U suprotnom, Vučić rizikuje da se nađe na tankom ledu koji je Kurti postavio: da izgubi konstruktivnost i postane ucenjivač tek što se te anateme oslobodio – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari