Redovno zasedanje Skupštine treba da počne, a još nema Vlade: Opozicija nudi da sastavi vladu ako naprednjaci nemaju znanja 1 Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Skupština Srbije trebalo bi da počinje drugo redovno zasedanje u ponedeljak 3. oktobra a vlada, ni šest meseci od izbora, još nije formirana.

To se, kako kažu naši sagovornici, dešava prvi put od 2000. ali budući da je početak redovnog zasedanja imeperativna obeveza, Skupština će se sastati ukoliko većina ne odluči drugačije, a indikativno je da sednica još nije zakazana.

Da poslanici moraju da se okupe potvrđuje i docent FPN Dušan Vučićević koji za Danas kaže da: „Narodna skupština ima dva redovna zasedanja godišnje. Prvo počinje prvog radnog dana u martu, a drugi prvog radnog dana u oktobru. Ako je parlament konstituisan, a naš jeste, zakon nalaže da redovno zasedanje počne čak i ako nemamo izabranu Vladu“.

U ovakvim okolnostima postavlja se pitanje o čemu će parlament raspravljati ili je plan da se sastane i odmah „rastane“ do izbora vlade.

U skupštinskoj proceduri je sedam opozicionih predloga zakona koje su podneli poslanici Dveri i poslanici grupe Ujedinjeni-PSG-Preokret-Sloga.

A za samo mesec i po dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, poslanički klub Dveri dostavio je parlamentu čak 32 predloga akata na razmatranje i usvajanje, među kojima je 21 deklaracija i rezolucija.

Lider Dveri Boško Obradović nije želeo da komentariše početak zasedanja Skupštien bez vlade, dok Đorđe Pavićević, poslanik opozicione grupe Zeleno-Levi klub-Ne davimo Beograd, za Danas kaže da se to od 2000 nije događalo.

– Verovatno će Skupština imati neki poluprazan hod u kome se mogu razmatrati neki sporazumi, rezolucije ili inicijative, dok ne stigne Zakon o vladi. To je samo još jedan način omalovažavanja institucija, ovim se pokazuje da skupština, kao i vlada, nisu važni, da država može da funkcioniše samo sa predsednikom, i da se svi drugi bave sporednim poslovima – navodi Pavićević.

I Janko Veselinović, poslanik grupe Ujedinjeni-PSG-Preokret-Sloga, za Danas kaže da se od 2008. od kako je on poslanik u tri mandata, nije desilo da nema vlade a da Skupština zaseda.

Kako dodaje tu se postavlja pitanje o čemu će se raspravljati.

Na konstataciju da se mogu razmatrati predlozi opozicije, kaže da bi većina to verovatno odbila.

– Mi smo podneli predlog Zakona o vraćanju dela oduzetih penzija i određivanju minimalne penzije. Očekujemo da poslanici SNS i SPS glasaju da se stavi na dnevni red. Pošto nemaju vladu eto mi smo im napisali zakon kako mogu da pomognu penzionerima – navodi Veselinović.

On ima još jednu ideju.

– Možemo predložiti vladu, pa da im i to rešimo. Znamo da u Srbiji postoji 15 ljudi koji bi deset puta bolje vodili Srbiju od vlade Aleksandra Vučića. Ako nemaju volje i znanja da formiraju vladu, neka kažu pa da im to rešimo – zaključuje Veselinović.

A Marina Lipovac Tanasković, poslanica grupe Narodne stranke, za danas kaže da sednica nije zakazana i sve u vezi sa tim da će biti su nagađanja.

– Generalno, po pravilu, prvo sledeće redovno zasedanje treba da bude o konstituisanju vlade i mislim da će tako biti i sada. Priča se o svečanosti moguće 3. oktobra ali ni to nije zvanično i nije redovno zadedanje. Ali čak i ako bude to što kažete ne bi me iznenadilo, jer ova vlast ne poštuje ni sistem ni pravila – kaže Lipovac Tanasković.

Podsetimo, formiranje vlade mandatarka Ana Brnabić je najavila za prvu polovinu oktobra, budući da rok ističe na kraju tog meseca.

Ukoliko vlada ne bude formirana u roku ide se na nove izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari