Francuski izaslanik za Balkan: Prvenstveni cilj na severu Kosova je stabilizacija i normalizacija 1MSP/Dijana Vukomanović

Specijalni izaslanik Francuske za Balkan Rene Trokaz obavestio danas ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića o karakteru svoje misije i naglasio da je, planirajući posetu regionu zapadnog Balkana, odabrao da prvo realizuje posetu Beogradu.

Kako je preneo MSP Srbije u saopštenju sa sastanka, Trokaz je istakao  da je, kada je reč o severu Kosova i Metohije, prevashodni cilj stabilizacija prilika i normalizacija odnosa. Ponovio je dalju podršku Francuske procesu evropskih integracija Srbije i regiona.

Šef srpske diplomatije je u pogledu situacije na severu Kosova i Metohije istakao da prioritet treba da bude deeskalacija tenzija, prvenstveno u cilju zaštite prava srpskog stanovništva, kao i neophodnost pune primene Briselskog sporazuma i formiranja ZSO.

Ministar Dačić je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Trokazom naglasio značaj dobrih sveukupnih odnosa Srbije i Francuske i strateško partnerstvo koje postoji između dve zemlje. Osvrnuo se na regionalnu saradnju i istakao opredeljenost Srbije za dobrosusedsku saradnju i spremnost da se o svim pitanjima razgovara na otvoren i konstruktivan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari