Rezultat Ipsosa o rejtingu služi hrabrenju SNS-a 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Posle skupa „Budućnost Srbije“ u Beogradu, rejting Aleksandra Vučića porastao za šest odsto, a protesti opozicije doveli su do pada rejtinga Saveza za Srbiju – izjavio je direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja IPSOS-a Marko Uljarević, prilikom gostovanja na Televiziji Prva.

Uljarević je tom prilikom naveo da je anketa sprovedena u subotu, neposredno nakon mitinga „Budućnost Srbije“, na uzorku od 1.000 građana. Prema njegovim rečima, u poređenju sa anketom koja je urađena početkom aprila, rejting predsednika Vučića porastao za šest odsto, a taj rejting prati i SNS.

– Rejting SNS je u odnosu na istraživanje koje smo radili početkom aprila porastao sa 53,9 na 57,4 procenata. NJihov rejting je prilično stabilan i gotovo čitavu polovinu 2018. godine kreće se oko 55 posto – rekao je Uljarević.

Na pitanje šta je uticalo na takav skok rejtinga vladajuće partije, on je odgovorio da tenzije u društvu motivišu i jednu i drugu stranu, te da su protesti opozicije uticali na motivaciju birača SNS da se opredele da glasaju. Uljarević je dodao da je rejting Saveza za Srbiju prošle godine išao do 15 posto, ali da je početkom ove godine krenuo da pada i da je sada na 10 do 12 procenata.

Prema mišljenju političkog analitičara i istraživača javnog mnjenja NSPM Đorđa Vukadinovića, brojka od 57,4 odsto podrške SNS-u je preterana. Takođe, on ukazuje da u istraživanju nije naglašeno da li je merena samo podrška SNS-u ili koaliciji oko „naprednjaka“. Vukadinović podseća da ni u jednom trenutku rejting vladajuće partije, bez koalicionih partnera, zapravo nije prelazio 50 procenata.

– Mislim da je ta brojka namerno podignuta zarad potrebe hrabrenja SNS-ovog biračkog tela – navodi Vukadinović.

Kada je reč o Savezu za Srbiju, on objašnjava da je tu stvar malo složenija. Vukadinović kaže da je činjenica da SZS nije naročito kao koalicija profitirao od petomesečnih protesta, ali da opozicija u celini jeste.

– Ne treba zaboraviti da je Savez za Srbiju samo jedan, do duše najveći, faktor u opoziciji, te da pored njega postoje opozicione opcije koje nisu u Savezu. Ima i onih koji se tek formiraju. Zbog toga se snaga opozicije ne može svoditi na snagu SZS-a – ističe Vukadinović.

On dodaje da se na opozicionu scenu vratio „vaskrsli Pokret slobodnih građana“ na čelu sa Sergejem Trifunovićem, te da postoje nagoveštaji formiranja novih opozicionih blokova i opcija.

– Ono što je najvažnije je činjenica da postoji dvocifren procenat ljudi koji se izjašnjava da je za opoziciju, ali još uvek nisu jasno opredeljeni za koga. Oni se još uvek kolebaju između različitih opozicionih opcija. Na kraju krajeva, brojke koje se odnose na SZS su možda i tačne, ali je pogrešno, nepravedno i manipulativno svoditi brojke opozicije na brojke Saveza – smatra Vukadinović i dodaje da je procenat koji ima opozicija znatno krupniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari