RIK donela rešenje o nastavku izbornih radnji

Ostavite komentar


  1. Po kom osnovu mogu da teku rokovi za izborne radnje a u proceduri je donošenje Zakona čije će se odredbe primenjivati na ovaj izborni proces?

  2. Pošto će istovremeno sa parlamentarnim izborima biti i lokalni izbori, a u Vojvodini i pokrajinski izbori, birački odbori će na biračkom mestu, pored članova koji će; rukovati UV lampom, identifikovati birače, uvida u birački spisak za parlamentarne izbore, uručivanja glasačkog listića za parlamentarne izbore i rukovanje sprejem za obeležavanje prsta birača, morati da imaju i članove koji će imati uvid u biračke spiskove za lokalne i pokrajinske izbore, kao i uručivanje glasačkih listića za te izbore. Do sada je za izbore potvrđeno devet (9) izbornih lista, pa će svaka od njih imati člana i zamenika člana biračkog odbora od kojih će većina od njih biti prisutna na biračkom mestu. Pa kada na to dodamo i birače koji će glasati dolazimo do činjenice, da socijalno distanciranje na biračkom mestu nije moguće, kao i da će broj osoba na biračkom mestu, koje je inače u zatvorenm prostoru, biti veće od dozvoljenog, Pored toga, birači će morati da skinu desnu rukavicu zbog kontrole UV lampom i obeležavanja sprejem po prijemu glasačkih listica, dok će prilikom identifikacije morati da skinu masku sa lica. Dakle, više je nego očigledno, da nadležni prvo moraju da proglase kraj epidemije Covid-19, pa tek onda da se organizuju izbori. A da bi se proglasio kraj epidemije, pravila SZO kažu; daje to moguće ako se u dužem vremenskom periodu ne otkrije ni jedan novi slučaj zaraze Covid-19. Druga mogućnost je, da se biračka mesta organizuju na otvorenom, a treća, da se sačeka vakcina za Covid-19 i vakcinacija birača, pa tek onda izbori. Juče, 10. maja viđena je i četvrta varijanta izbora, takozvana »Poljska varijanta«, odnosno »fantomski izbori«. Naime, na izbore zakazane za 10.05. nisu izašli ni birački odbori ni birači, pa će Vrhovni sud Poljske izbore proglasiti nevažećim, a predsednik Parlamenta Poljske će raspisati nove izbore.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.