protest novi sadfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

„Celokupna priča oko dolaska slovačkog proizvođača baterija InoBata,  samo je nastavak pritiska na Srbiju da pristane na eksploataciju litijuma. Naravno da je plan da se litijum eksploatiše iz Srbije, a to je nedopustivo. Građani iz ugroženih područja najavljuju protest, biću na ulici sa njima“, kaže za Danas Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, komentarišući da je slovački proizvođač baterija potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije o izgradnji fabrike baterija za električna vozila.

Komentarišući to što je jedan od investitora InoBata Rio Tinto, Parlićeva kaže da to znači da „Rio Tinto zajedno sa izdajničkom Vladom steže obruč oko Srbije“.

„Građanima preostaje samo pobuna za odbranu naše zemlje“, napominje Parlić, a Biljana Stojković, kopredsednica Moramo-Zajedno smatra da je malo ko i verovao Vučićevoj predizbornoj izjavi da Rio Tinto prestaje sa svojim radom u Srbiji.

Dodaje da se ubrzo, naravno, pokazalo da je to bila još jedna u nizu laži predsednika Srpske napredne stranke, a u svrhu obmanjivanja javnosti i pobede na izborima.

„Meštani u Gornjim Nedeljicama i ljudi u organizaciji SEOS već dugo govore da povlačenja Rio Tinta nema. Otkrili smo dokumente, tj. izveštaje sa sastanaka rukovodilaca RT sa našim funkcionerima i Evropskom komisijom, i dalje se otkupljuje zemlja na interesantnim lokacijama, te je jasno da će SNS i njihova Vlada nastaviti taj biznis. Dolazak fabrike baterija, pa i potencijalne fabrike električnih automobila, poslužiće za novu reklamu rudnika“, ističe profesorka Stojković.

To će, prema njenim rečima, biti nov paket za promociju eksploatacije prirodnih resursa, bez ikakvog osiguranja da će se voditi računa o životnoj sredini.

„Najveći problem je kršenje ljudskih prava stanovnika sela za koje se očekuje da će se iseliti i ostaviti svoja imanja i život od poljoprivrede. Ne bih se vraćala na sve što smo do sada i govorili o rudarenju u Srbiji i netransparentnim i koruptivnim sporazumima. Jasno nam je da ovu državu ne zanimaju ni ljudi, ponajmanje je zanimaju njihova prava, ni životna sredina u kojoj nam odrastaju deca, ni ekonomski status i standard života, niti koliko će nas ostati u ovoj zemlji. Jedino čime se vodi ovaj režim je ideologija profita – po svaku cenu, po cenu ljudskih života“, zaključuje sagovornica Danasa.

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa izgradnjom fabrike baterija za električna vozila ukupnog kaciteta od 32 gigavata, objavila je slovačka agencija TASR, pozivajući se na Rojters. Jedna od investitora u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto, navodi Rojters.

„Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo doprineti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji“, rekla je direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji Rio Tinto, Marni Finlajson.

Fabrika bi, kako se navodi, trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata. Vlada Srbije je odobrila obezbeđivanje finansiranja do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice, za podršku projektu, saopštio je InoBat. Iako dogovor još nije konačan, ali je izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je da je blizu realizacije.

Jedna od investitora u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto, navodi Rojters.

Direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji Rio Tinto, Marni Finlajson izrazila je zadovoljstvo što će se zahvaljujući investiciji Rio Tinta partnerstvo sa InoBatom produbiti, prenosi Bizlife.

„Posebno je značajna korist koju će, uzimajući u obzir širu perspektivu, doneti sektor za proizvodnju materijala za baterije, kao i uvidi u buduće tehnologije za razvoj baterija. Projekat ‘Jadar’ nalazi se na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Imajući u vidu da ‘Jadar’ ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, verujemo da će ‘Jadar’ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište. Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo doprineti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji“, rekla je direktorka u Rio Tintu, a prenosi Bizlife.

Marjan Boček, izvršni direktor kompanije InoBat Auto izjavio je da se InoBat iskreno raduje unapređenju partnerstva sa Rio Tintom.

„Rame uz rame sa kompanijom Rio Tinto, nastavićemo dalji razvoj naših proizvodnih kapaciteta i blisko ćemo sarađivati na razvoju ekosistema za baterije, u čijem centru će biti zajednički napori za opštu dekarbonizaciju“, kazao je Boček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari