Ristuća: Nepoverenje strana je bolest na Kosovu koja nas najviše zabrinjava 1Foto: Facebook/KFOR

Međunarodne snage na Kosovu najviše zabrinjava nepoverenje, ocenio je komandant KFOR-a. Zato ne postoji vojno, već samo političko rešenje.

Kosovo je i dalje „veoma nestabilno“ iako se bezbednosna situacija smirila od nasilja u maju, kazao je za Rojters italijanski general major Anđelo Mikele Ristuća, prenosi KoSSev.

Kaže da su tenzije između dve strane i dalje visoke, a usled „političkih razlika“.

Situacija na Kosovu, kao i same međunarodne snage su u poseban fokus svetske javnosti ponovo došle nakon što se grupa srpskih demonstranata 29. maja sukobila sa međunarodnim snagama, iz čega su i jedni i drugi izašli sa desetinama povređenih. Štaviše, NATO je zvanično ocenio da je brojka od preko 90 povređenih međunarodnih vojnika najviši skor od ’99.

„Situacija je mirna nakon događaja od 29. maja. Ali, na neki način, situacija je i dalje veoma nestabilna. Mi opažamo napetost – napetost zbog… mnoštva nerešenih pitanja“, rekao je Ristuća novinarima u sedištu NATO-a u Briselu, javio je Rojters.

„Ako moramo da postavimo dijagnozu onoga što se dešava, rekao bih da je bolest koja najviše zabrinjava nepoverenje – nepoverenje među stranama“, ocenio je komandant KFOR-a.

„To znači da ne postoji vojno rešenje. Jedino rešenje je političko rešenje“, dodao je.

U Briselu se sa Ristućom juče sastao evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine. Pričali su, kako je to Lajčak saopštio, o „potencijalnim izvorima budućih tenzija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari