Robert Kozma: Ako SSP i NS žele našu podršku moramo da razgovaramo i zajedno nađemo kandidata 1Foto: Ne davimo Beograd

Ako NS i SSP žele našu podršku moramo da razgovaramo, da zajedno pronađemo odgovarajućeg kandidata, kaže za Danas Robert Kozma, član Malog veća pokreta Ne davimo Beograd.

On je ovo naveo upitan šta pokret Ne davimo Beograd misli o Zdravku Ponošu kao opozicionom kandidatu za predsednika Srbije, kojeg na tu funkciju predlaže Stranka slobode i pravde.

Kozma za Danas kaže a u ovom trenutku čak nije ni jasno da li je Ponoš kandidat koalicije u kojoj su Narodna strana Vuka Jeremića i SSP Dragana Đilasa.

Narodna stranka je saopštila da je za predlog SSP saznala iz medija.

– U našem predlogu dogovora “Put do pobede” koji smo ponudili opozicionim akterima, predložili smo da se dogovorimo oko zajedničkog predsedničkog kandidata kojeg bi podržala većina demokratskih aktera, da je to opravdano i iz ugla personalizovane i reprezentativne funkcije predsednika, većinskog izbornog sistema i naše želje da funkciju predsednika vratimo u okviru ustavnih ovlašćenja. Žao nam je što se koalicija oko SSP-a i Narodne stranke odlučila za ovakav partikularan pristup. Pretpostavljamo da imaju svoje razloge i na njima je da obrazlože zašto misle da bi Ponoš bio odgovarajući kandidat. Međutim, ukoliko žele našu podršku moramo da razgovaramo, da zajedno pronađemo odgovarajućeg kandidata, a u ovom trenutku čak nije ni jasno da li je Ponoš kandidat njihove koalicije, kandidat SSP-a bez podrške Narodne stranke i ko njega zapravo nominuje – zaključuje Kozma.

Podsetimo, novoformirana koalicija „Moramo“ u kojoj su pokret Ne davimo Beogrda, Ekološki ustanak i Akcija, izrazila je  spremnost da podrži zajedničkog kandidata opozicije na predsedničkim izborima, ali ta podrška uslovljena je time ko bi taj kandidat bio i da li bi ga podržao većinski deo opozicije, čime se sužava izbor i stavlja akcenat posebno na nestranačke ličnosti ili političare koji do sada nisu bili deo vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari