Rode: Siguran sam da nacrt statuta ZSO nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova 1Jurn Rod, ambasador Nemačke u Prištini Izvor: Tviter

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da uprkos napretku u dijalogu, poput Briselskog i Ohridskog sporazuma, nije došlo do njihove primene, prenosi Kosovo online.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Rode je rekao da je Kosovo dobilo međunarodnu obavezu i da mora da je sprovede, jer je, prema njegovim rečima, predloženi nacrt u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova,

„Ceo proces koji je pogurala Nemačka, posebno u predlogu za de fakto i de jure priznanje, odnosi se na ono što možemo da postignemo. Ja sam ambasador Nemačke na Kosovu, ne u Srbiji. Zato se fokusiram na ono što Kosovo treba da uradi. Kosovo ima odgovornost u ovom procesu, a to je implementacija Zajednice opština sa srpskom većinom, što je dugoročna obaveza Kosova. Tako da očekujemo da Kosovo bude samopouzdano. Imate našu podršku i 100 odsto sam siguran da nismo predložili ništa što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova“, rekao je Rode prenosi Kosovo online pozivajući se na Kljan Kosova.

Rode je prokomentarisao i izveštaj Saveta Evrope i rekao da je postalo jasno da Zajednicu treba osnovati kako bi se napredovalo ka članstvu u ovoj instituciji.

„Prošle nedelje je objavljen izveštaj eminentnih eksperata Saveta Evrope, ako odete na stranu 13, u njemu možete pronaći rečenicu `očekujemo da će za unapređenje članstva Kosova u Savetu Evrope Asocijacija biti implementirana’. Dakle, zadatak je jasan. Uradite to“, rekao je Rode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari